Annons
Nyheter

Karl Hedin frias för jaktbrott även i hovrätten

Svea hovrätt friar företagsledaren Karl Hedin från åtalet om grovt jaktbrott. Hovrätten anser, precis som tidigare tingsrätten, att det inte är bevisat att Hedin och hans medåtalade jagade varg hösten 2018.
Brott • Publicerad 14 oktober 2022
Företagsledaren Karl Hedin när han var på väg in till tingsrättsförhandlingarna i Västerås förra vintern. Arkivbild
Företagsledaren Karl Hedin när han var på väg in till tingsrättsförhandlingarna i Västerås förra vintern. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Förra våren friade Västmanlands tingsrätt företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade på samtliga punkter i ett omtalat jaktbrottsmål.

I tingsrätten var två personer, en av dem Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Annons

Båda männen friades från åtalet och den delen av domen överklagades av åklagaren Lars Magnusson.

Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom, då även den gör bedömningen att bevisningen inte är tillräcklig för att kunna dra några säkra slutsatser om vad som faktiskt har inträffat.

"Hovrätten har tagit del av den bevisning som parterna åberopat här, t.ex. avlyssnade telefonsamtal. Enligt hovrättens mening är dock åklagarens bevisning inte tillräcklig för att kunna slå fast att de två personerna sökte efter varg i syfte att döda och åtalet ogillas därför", säger hovrättsrådet och målets referent Camilla Larsson i ett pressmeddelande.

I sitt överklagande yrkade åklagaren även på att AB Karl Hedin ska betala en företagsbot på en miljon kronor. Detta avslås av hovrätten.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 73-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Åtalet togs först upp av Västmanlands tingsrätt under våren 2021, som frikände samtliga åtalade helt. Domen överklagades och målet har sedan prövats av Svea hovrätt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons