Annons
Nyheter

Karins parti vann i Lettland – proryska backar

Lettland • Publicerad 2 oktober 2022
Lettlands premiärminister samt ledaren för Ny enhet, Krisjanis Karins.
Lettlands premiärminister samt ledaren för Ny enhet, Krisjanis Karins.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Premiärminister Krisjanis Karins och hans parti Ny enhet är segrare i lördagens parlamentsval i Lettland, visar officiella resultat när så gott som alla röster räknats. Resultatet var väntat.

Västvänliga högeralliansen Ny enhet får 18,9 procent av rösterna medan proryska Harmoni backar och riskerar halka ur parlamentet. Harmoni blev i valet 2018 näst största parti.

Annons

Enda proryska partiet som klarade parlamentsspärren var Stabilitet, som fick 6,8 procent. Lettland har en ryskspråkig minoritet på omkring en tredjedel av befolkningen.

Populistiska ZZS kom tvåa med 12,8 och mittenpartiet Enade listan trea med 11 procent.

Valrörelsen har skett i skuggan av grannen Rysslands aggression, och säkerhetspolitik och stöd till Ukraina har dominerat debatten.

– Vi kommer fortsätta investera i vårt försvar som en medlem i Nato, sade Karin under lördagen sedan vallokalerna stängt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons