Annons
Nyheter

Kardinal döms till sex års fängelse

Den australiske kardinalen George Pell döms till sex års fängelse för sexuella övergrepp mot barn.
Kardinalen, som tidigare var en av påvens närmaste män och Vatikanens ekonomichef, nekar till alla anklagelser och har överklagat domen.
Australien (TT-AFP) • Publicerad 13 mars 2019
Kardinalen George Pell i tidigare i år. Arkivbild.
Kardinalen George Pell i tidigare i år. Arkivbild.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

George Pell befanns skyldig i december i fjol, men på domstolens order blev domen offentlig först i slutet av februari. Pell, i dag 77, dömdes för ett fall av samlag med minderårig samt fyra fall av sexuella övergrepp som skedde 1996–1997.

De två offren, ett par korgossar då 12 respektive 13 år, ska ha smitit in i sakristian efter en söndagsmässa där de blev påkomna av Pell som tvingade sig på pojkarna. Han var då ärkebiskop i australiska Melbourne.

Annons

Övergreppen kom till ytan först 20 år senare då en av pojkarna gick till polisen. Då hade den andra pojken avlidit av en överdos ett år tidigare, något som hans familj menar var en följd av det trauma han genomlidit.

– Det finns ett ytterligare lager av förnedring och förödmjukelse som båda dina offer måste ha känt på grund av vetskapen om att övergreppen på dem dessutom bevittnats av den andre, sade Melbournedomaren Peter Kidd när straffet förkunnades.

Kidd poängterade att det var individen Pell och inte institutionen katolska kyrkan som stod inför rätta.

– Du är inte en syndabock, sade Peter Kidd.

Domaren sade också att man både har tagit hänsyn till Pells höga ålder och det faktum att han "i övrigt levt ett klanderfritt liv".

George Pell är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott, han riskerade upp till 50 år i fängelse för övergreppen. Han kommer att registreras som sexualförbrytare på livstid och måste avtjäna minst tre år och åtta månader innan han kan prövas för villkorlig frigivning.

Pells överklagan kommer att tas upp i juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons