Annons
Nyheter

Karamelodiktstipendiet till Kristina Lugn

Poeten och dramatikern Kristina Lugn är årets Karamelodiktstipendiat. Hon tilldelades priset på söndagen under Poveldagen på Skansen i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2014
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

Povel Ramels Karamelodiktstipendium delas ut årligen till "en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik". Årets pristagare faller in i den första kategorin – det handlar om poeten, dramatikern och Akademieledamoten Kristina Lugn.

Hon får Karamelodiktstipendiet med motiveringen: "För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket."

Annons

Kristina Lugn debuterad 1972 med diktsamlingen "Om jag inte" och har sedan dess bland annat skrivit en lång rad pjäser och gett ut flera diktsamlingar. Under flera år drev hon också Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

Povel Ramel instiftade Karamelodiktstipendiet 1982, i samband med att han fyllde 60 år, och priset har delats ut sedan året därpå.

Stipendiet består av en stor strut godis och en summa pengar som gör stipendiaten "ekonomiskt oberoende resten av dagen" – för närvarande handlar det om 20 000 kronor. Karamelodiktstipendiet delas numera ut av Povel Ramel–sällskapet, Sällskapet Stallbröderna samt Sveriges kompositörer och textförfattare. Povel Ramel gick bort 2007, han blev 85 år gammal.

Tidigare vinnare på 2000-talet:

2013 Carl–Einar Häckner

2012 Eva Rydberg

2011 Johan Glans

2010 Maria Lundqvist

2009 Johan Ulveson

2008 Babben Larsson

2007 Henrik Dorsin

2006 Kalle Moreus

2005 Sissela Kyhle

2004 Lena Philipsson

2003 Peter Carlsson

2002 The Real Group

2001 Fredrik Lindström

2000 Robyn

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons