Annons
Nyheter

Kanada utreder kinesisk valpåverkan

Kanada ska utreda om Kina försökte lägga sig i landets val, efter en medierapport om att det skett en omfattande påverkanskampanj.
Kanada • Publicerad 7 mars 2023
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vidtar en första åtgärd för att kinesisk valpåverkan ska utredas. Detta meddelades vid en presskonferens i Ottawa på tisdagen lokal tid.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vidtar en första åtgärd för att kinesisk valpåverkan ska utredas. Detta meddelades vid en presskonferens i Ottawa på tisdagen lokal tid.Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/TT

Kina hade en utarbetad strategi för att påverka den demokratiska processen i Kanada inför valet 2021, enligt dagstidningen The Globe and Mail, som rapporterade om detta i februari med hänvisning till hemliga underrättelsehandlingar.

Kinas mål uppges ha varit att premiärminister Justin Trudeaus parti Liberala partiet skulle sitta kvar vid makten – men helst med en parlamentarisk minoritet. Det ska därtill ha varit av högsta vikt att Konservativa partiet, som har en mer sträng inställning till Kina, inte vinner.

Annons

Trudeau tillsätter en särskild utredare som ska gå till botten med uppgifterna. Denne ska i första hand utreda om det bör tillsättas en grundlig statlig utredning, vilket oppositionen kräver. Konservativa partiets ledare Pierre Poilievre uttrycker en oro för att en utredning på politisk nivå kan göra det lättare att sopa eventuella resultat under mattan.

En tjänstemannarapport slog förra veckan fast att det har skett påverkansförsök, men att dessa inte spelade någon roll för själva valresultatet.

– Men även om det inte förändrade resultatet i vårt val så är alla försök av främmande makt att lägga sig i bekymrande och allvarliga, säger Justin Trudeau.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons