Annons
Nyheter

Kanada sörjer offren från flygkraschen

138 av de 176 ombord det ukrainska flygplanet som på onsdagen kraschade i Iran var på väg mot Kanada. Det säger premiärminister Justin Trudeau.
– Vår förlust är obeskrivbar. Det är en hjärtskärande tragedi, säger Trudeau.
Iran/Kanada (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 9 januari 2020

Tända ljus på Kanadas ambassad i Kiev över offren från flygkraschen.
Tända ljus på Kanadas ambassad i Kiev över offren från flygkraschen.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Alla 176 ombord omkom när det ukrainska flygplanet kraschade strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats. Det skulle till Kiev i Ukraina men många ombord skulle sedan vidare till Kanada.

Annons

Enligt passagerarlistan fanns flera svenskar ombord det drabbade planet. Utrikesdepartementet bekräftade på onsdagen i ett mejl till TT att "ett antal svenskar har förolyckats i flygkraschen i Iran", och säger samtidigt att man arbetar med att få exakt klarhet i siffrorna.

Förutom svenskarna fanns 82 iranier, 63 kanadensare samt afghaner, tyskar och britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades även elva ukrainska medborgare, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

"Vi delar er sorg"

Kanada uppger att hela 138 av offren skulle vidare till Kanada, och att många av dem var unga.

– Inga ord kan ta bort er smärta, men jag vill att ni ska veta att ett helt land står bakom er. Vi delar er sorg, säger premiärminister Justin Trudeau till offrens anhöriga.

Flera dussin av de omkomna kom från en stor iransk befolkning runt staden Edmonton, bland dem minst två nygifta par och deras släktingar, samt ett antal universitetsstudenter.

– Alla omkomna hade så mycket potential, så mycket liv framför sig, säger Trudeau, som även säger att han förutsätter att Kanada kommer att ha en aktiv roll i utredningen kring olyckan.

Begärt utredning

Såväl Kanada som USA har begärt en grundläggande utredning av orsaken till olyckan.

Representanter för flygbolaget Ukraine International Airlines skriver i ett uttalande att risken för att besättningen gjort något fel är minimal. Det finns inga omedelbara tecken på att det ska röra sig om ett attentat och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj varnar för spekulationer.

"Vår prioritet nu är att ta reda på sanningen och vem som är ansvarig för denna förfärliga katastrof", skriver Zelenskyj i ett uttalande på Facebook.

Räddningsarbetare söker igenom platsen för flygkraschen i Iran.
Räddningsarbetare söker igenom platsen för flygkraschen i Iran.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau under presskonferensen i Ottawa efter flygkraschen.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau under presskonferensen i Ottawa efter flygkraschen.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons