Annons
Nyheter

Kamprads yngste son tar över

Mathias Kamprad, Ikea-grundaren Ingvar Kamprads yngste sonen, tar över i Inter Ikea Group.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2013
Foto: HERIBERT PROEPPER

Den 87-årige fadern behåller dock ett fast grepp om imperiet via olika stiftelser.

Inter Ikea Group kan ses som en av hörnpelarna i det snåriga nätverk med vilket familjen Kamprad kontrollerar Ikea-koncernen.

Annons

"Jag känner mig hedrad och upprymd över mitt nya uppdrag", skriver Mathias Kamprad i en kommentar på bolagets hemsida.

Det framgår dock att Ingvar Kamprad behåller sin position som ordförande i flera andra av de styrelser som kontrollerar Ikea-imperiet, däribland den holländska Stichting Ingka-stiftelsen, som äger 302 av de 343 Ikea-varuhusen runt om i världen. Han behåller även ordförandeskapet i styrelsen för Interogo-stiftelsen i Liechtenstein, som äger Inter Ikea Group.

"Jag ser detta som ett bra tillfälle för mig att lämna styrelsen i Inter Ikea Group. Genom det tar vi även ännu ett steg i det generationsskifte som har pågått under några år", skriver Ingvar Kamprad i en kommentar.

Han avgick som koncernchef för Ikea redan 1986.

Inter Ikea Group äger varumärket Ikea och plockar hem tre procent av den globala försäljningen i Ikea-varuhusen varje år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons