Annons
Nyheter

Kampen mot grova brott får underkänt

Svensk polis jobbar inte tillräckligt mycket för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten, enligt poliserna själva.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Bara fyra procent av de poliser som besvarade en enkät från Polisförbundet anser att polisen arbetar tillräckligt mycket med att komma åt nyrekryteringen till kriminella nätverk.

Inte ens var tionde, åtta procent, tycker att polisen jobbar tillräckligt hårt mot seriebrottsligheten och 15 procent ger kåren godkänt för arbetet mot den grova organiserade brottsligheten.

Annons

– Jag tycker att man ska göra Rikskriminalpolisen till huvudman för att hantera hela jobbet med den grova organiserade brottsligheten, säger förbundsordförande Jan Karlsen till Ekot i Sveriges Radio.

Poliserna ger också överlag underkänt betyg till samarbetet med andra myndigheter, främst Försäkringskassan och Skatteverket.

Enkäten skickades till 3 000 slumpvis utvalda av förbundets medlemmar, varav drygt 1 600 valde att besvara den.

Tommy Hydfors, ställföreträdande Rikskriminalchef och ordförande för operativa rådet, säger att han inte känner igen den bild som enkäten ger.

– Jag kan bara konstatera det utifrån vad vi har åstadkommit. Vi har lyckats lagföra 40 personer och fått domar på 110 års fängelse, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons