Annons

Källa: Kina öppet för nytt Ukrainamöte

Efter helgens möte om Ukraina i Saudiarabien rapporteras Kina stödja tanken på ytterligare ett möte. Representanter från ett 40-tal länder har samlats i syfte att hitta en väg mot fredssamtal.
Ukrainakriget • Publicerad 6 augusti 2023
Kinas Ukrainasändebud Li Hui representerade Peking vid Ukrainamötet i Saudiarabien. Arkivbild
Kinas Ukrainasändebud Li Hui representerade Peking vid Ukrainamötet i Saudiarabien. ArkivbildFoto: Ng Han Guan/AP/TT

Mötet i Jidda i Saudiarabien har hållits på tjänstemannanivå och inga officiella uttalanden har gjorts. Det är en uppföljning av ett liknande möte som hölls i Köpenhamn i juni.

Att Kina sänt en delegation till Jidda ses som en diplomatisk framgång för Ukraina, som bjudit in till mötet. Peking som har nära band med Moskva deltog inte i Köpenhamnsmötet.

Annons

Enligt en EU-källa deltog Kina aktivt i Jiddamötet och var positivt till tanken på att hålla ett tredje möte på tjänstemannanivå, rapporterar The Guardian.

Enligt EU-källan enades mötet om att inrätta arbetsgrupper för att utveckla detaljer i den fredsplan i tio punkter som Ukraina presenterade förra året.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har siktet inställt på ett "fredstoppmöte" i höst, under vilket globala ledare skulle samlas bakom gemensamma principer för vägen framåt mot eventuella fredssamtal med Ryssland. Källor som citeras av Guardian säger att ett sådant eventuellt skulle kunna hållas före årets slut.

Mötet i Saudiarabien har bland annat samlat deltagare från USA, Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika och en rad EU-länder. Ryssland hade inte bjudits in.

Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare, är Sveriges representant. I en skriftlig kommentar till TT på lördagen kallar han mötet "ett viktigt tillfälle för Ukraina att nå ut till en bredare krets av länder, som till exempel Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika."

Han säger också att "det råder samsyn om att dialogen ska fortsätta bortom dagens möte".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons