Annons
Nyheter

Kall och klar nyårsnatt att vänta

Nyårsaftonen väntas bli klar och kall i nästan hela landet.
Nyheter • Publicerad 31 december 2008

Vägverket uppmanar dock bilisterna i norr att stanna hemma på grund av kraftig blåst.

– Det är inte läge för nöjeskörning, säger Vägverkets Lars Hedström.

Annons

– Det blåser vansinnigt mycket. Men det har inte kommit lika mycket snö som befarat. Vägar har inte drivit igen. Ett träd föll ned i Västerbotten i morse men det har inte hänt några olyckor än så länge. Vägarna är framkomliga, säger Lars Hedström, pressansvarig vid Vägverket Region Norr, till TT.

SMHI utfärdade i går en så kallade klass tre-varning för Norrbottens kustland för natten mot nyårsaftonen och förmiddagen. Det innebär nordvästvindar upp mot orkanstyrkan 30 meter på sekund.

– Varningen ligger fortfarande kvar. Under eftermiddagen när vinden mojar kommer den att avvecklas, säger meteorolog Sten Laurin vid SMHI till TT.

– Vi har ett lågtryck uppe i norr som kommer att vålla en del bekymmer de närmaste timmarna. Det värsta har inte kommit i gång än, men det ser ut som att ner över Tornedalen, Haparanda och Luleå kommer man att nå stormbyar på 25–30 meter per sekund kring lunch.

Vid elvasnåret på nyårsaftonen var vädret annars tämligen klart i stora delar av Sverige. En del moln förstörde utsikten i södra Norrland och Götaland. Men de bedöms försvinna så sakteliga under dagen. Nyårsraketerna kommer att synas på de flesta platser vid tolvslaget.

– I stort sett hela landet kommer att få klart under kvällen. Undantaget är en del ställen i norra Götaland och kanske en del platser i Jämtland som kan ha lite moln och snöbyar. Det kommer att vara minusgrader i hela landet, säger Lars Laurin.

Annika Carpman

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons