Annons
Nyheter

Kakmix dras in – gav kraftig andnöd

Efter fem fall av allergiska reaktioner återkallar nu Lantmännen Cerealia ett antal kakmixer av märket Kungsörnen.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Försäljningen stoppas och konsumenter bör kasta produkter som står i skafferiet.

En fettingrediens i Lantmännen Cerealias danska kakmixer har gett fem personer i Danmark allergiska reaktioner. Samma ingrediens förekommer i Sverige i Kungsörnens kakmixer som nu dras tillbaka. I fyra av fem fall var reaktionerna lindriga men i det femte fallet fick den drabbade allvarlig andnöd.

Annons

– Då bestämde vi oss för att dra tillbaka alla produkter, säger Jonas Kaveryd, Sverigechef på Lantmännen Cerealia.

Den aktuella fettingrediensen har använts i mer än tio år utan problem men byts nu ut, oroliga kunder som köpt produkterna kan kontakta Cerealia. Tillverkaren av ingrediensen har tagit på sig ansvaret för att undersöka om samma ämne kan förekomma i andra företags produkter. Cerealia vet i nuläget inte hur många av deras förpackningar som det rör men har kontaktat sina kedjor för att ta reda på hur mycket som sålts i butik.

– Det har vi ingen uppfattning om just nu, men det är nog inga jättemängder. Hade det varit våra mjölpåsar hade det varit mycket värre, säger Jonas Kaveryd.

Även Axfood har beslutat att kalla tillbaka kakmixer, eftersom de innehåller samma ingrediens som givit några danska konsumenter allergiska reaktioner.

Axfood ser mycket allvarligt på det inträffade och ska byta ut den aktuella ingrediensen direkt, enligt ett pressmeddelande.

De stoppade kakmixerna

Lantmännen Cerealia återkallar sju sorters kakmixer av märket Kungsörnen: Kungsörnen ChokladtårtaKungsörnen SockerkakaKungsörnen PepparkakaKungsörnen HallonkakaKungsörnen CitronkakaKungsörnen Chokladkaka LyxMörk Chokladkaka Apelsin

Axfood återkallar tre sorter av märket Willys: Willys chokladkakaWillys sockerkakaWillys citronkaka

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons