Annons
Nyheter

Kaffejätte flaggar för högre priser

Löfbergs Lila tänker höja sina priser gentemot handeln med minst ett par kronor per kilo kaffe.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2010
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Orsaken är att inköpspriserna har gått upp, bland annat till följd av en dålig skörd i Colombia.

Enligt Tony Broman, inköpsdirektör på Löfbergs Lila, är det framför allt de tilläggspremier som kafferosterierna betalar för kaffe av finare kvaliteter som har stigit markant på sistone.

Annons

– Utbudet av kvalitetskaffe har minskat, men behovet och efterfrågan är detsamma. Det gör att priset blir högre, säger han till TT.

Även i Kenya har skörden krympt. Därutöver påverkar dollarns förstärkning sedan årsskiftet kaffepriset uppåt, och Broman räknar med en fortsatt uppgång framöver. På Löfbergs Lila diskuterar man just nu hur mycket de egna priserna ska höjas.

– Det kommer att bli ett par kronor i alla fall, för ett kilo kaffe. Men det kan bli ännu mer, säger Tony Broman.

I vilken grad konsumenterna kommer att märka av prisökningen är oklart. Det beror på hur mycket handeln höjer i sin tur.

Hos Kraft Foods, som äger Gevalia, vill informationschefen Anders Carne varken avslöja om inköpspriserna har stigit eller om även Gevalia planerar att höja sina priser gentemot handeln.

– Vi sköter våra förhandlingar om priserna direkt med våra kunder, vi kommenterar aldrig det ute i medier, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons