Annons
Nyheter

Juryn isoleras i terrormål i Bryssel

Belgien • Publicerad 6 juli 2023
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under den pågående terrorrättegången i Bryssel. Arkivfoto.
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under den pågående terrorrättegången i Bryssel. Arkivfoto.Foto: Petra Urban/AP/TT

Två veckor på hemlig ort, utan mobiltelefoner och tv-tittande. Det väntar inom kort för de 12 jurymedlemmarna och deras 16 suppleanter i rättegången kring terrordåden i Bryssel i mars 2016.

– De kommer att vara helt isolerade under cirka 14 dagar, utan någon kontakt med omvärlden. Polisen garanterar säkerheten och ser till att ingen kontakt är möjlig, berättar domaren Luc Hennart till den belgiska nyhetssajten Bruzz.

Annons

Terrordåden i mars 2016 dödade 32 personer och skadade hundratals när tre islamistiska självmordsbombare sprängde sig i luften på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek. Tio personer, varav en i sin frånvaro, står åtalade för sin delaktighet i dåden. Flera av dem, däribland svenske Osama Krayem och franske Salah Abdeslam, är sedan tidigare redan dömda till långa fängelsestraff för sin delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015.

Den belgiska rättegången inleddes formellt redan i september i fjol. Utslaget från juryn väntas kring den 21 juli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons