Annons
Nyheter

Juridisk expert tror på utlämning

Wikileaks grundare Julian Assange kommer sannolikt att överlämnas till Sverige för rättslig prövning, anser Julian Knowles, en högt ansedd brittisk jurist.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Cirka 11.30 i dag väntas besked om Assange kommer att utlämnas till Sverige.
Cirka 11.30 i dag väntas besked om Assange kommer att utlämnas till Sverige.Foto: Kirsty Wigglesworth

Han underkänner på en rad punkter försvarets argument.

I en intervju med BBC Radio 4 dagen före beslutet skulle tillkännages i Belmarsh-domstolen argumenterade Knowles för varför han tror att domaren Howard Riddle kommer att besluta om en överlämning.

Annons

Han underkänner försvarets två huvudpunkter: att Marianne Ny inte skulle ha befogenhet att begära Assange utlämnad och att det inte går att utlämna Assange eftersom han bara är misstänkt för brott.

Kommer ställas inför rätta

– Den svenska åklagaren har gjort klart att Assange kommer att ställas inför rätta om han överlämnas till Sverige, förutsatt att det inte kommer fram bevis för att han är oskyldig, sade Knowles i radiointervjun.

Han konstaterade också att de brott Assange är misstänkt för visst skulle motivera ett överlämnande enligt brittisk lag.

Knowles, som beskrivits som en av Storbritanniens mest lovande unga jurister, underkänner också försvarets argument att Assange riskerar att överlämnas från Sverige till USA där han riskerar att hamna i Guantánamo eller dömas till döden.

– Det är ärligt talat ett ogrundat argument.

"Guantánamo ska stängas"

Knowles åsikt bekräftas av den amerikanska attachén i London.

– Presidenten har beslutat att stänga Guantánamo Bay, vilket betyder att ingen kommer att skickas dit. Så det påståendet är grundlöst, sade Amy Jeffress i radiointervjun, enligt tidningen the Guardian.

Hon konstaterade också att inget åtal väckts mot Assange i USA än så länge och att USA alltid garanterar att en person som överlämnas till USA inte riskerar dödsstraff.

Oavsett vilket beslut domaren fattar väntas beslutet överklagas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons