Annons
Nyheter

Juntan och civila ledare i Sudan slöt avtal

Sudan • Publicerad 5 december 2022
Människor demonstrerar i Khartoum, Sudan, och kräver återgång till civilt styre ett år efter militärkuppen. Arkivbild.
Människor demonstrerar i Khartoum, Sudan, och kräver återgång till civilt styre ett år efter militärkuppen. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Civila ledare och militärjuntan i Sudan har skrivit ett avtal med syftet att få ett slut på den djupa politiska kris som härskat i landet sedan militärkuppen för ett år sedan.

Överenskommelsen skrevs under av arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och flera civila grupper, bland dem den största som verkar för demokrati i landet.

Annons

I överenskommelsen, den första av två delar, lovas etablerandet av en ny, civil övergångsregering tills val har hållits. Flera av Sudans oppositionella politiska krafter samt rebelledare har dock bojkottat den och står utanför.

Juntan i Sudan tog makten i en kupp under hösten i fjol, men har misslyckats att hålla ordning i avlägsna områden i söder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons