Annons
Nyheter

Julpyssliga händer kan kosta fingrar

Korvtillverkning, stearinstöpning och julbak står för många skador hos handkirurgen så här års.
Nyheter • Publicerad 21 december 2008
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Just innan alla handskador från nyårssmällare dyker upp. Många riskerar att få sitta med gipspaket vid granen.

– Framför allt handlar det om brännskador med stearin och olja. Det är typiska julskador, säger Sven Abrahamsson, verksamhetschef för handkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Annons

En annan klassisk handskada i juletid är att skära sönder senorna i handen på vassa glasbitar när sköra upp- och nedvända glas används som kakformar.

– Att skära sig på knivar i köttkvarnen, att stoppa ner handen där, är också lätt hänt.

Ofta är det kvinnor som varit i farten med julpysslet i köket och skadat sig. För männen handlar det så här års om andra handskador – de från nyårssmällarna.

– De börjar komma redan nu. Men de har faktiskt blivit färre de senaste åren, dels tack vare lagstiftningen och dels också för att massmedier hjälpt mycket genom att skriva om det.

Men Sven Abrahamsson höjer ett varnande finger:

– Det är inte mindre farligt för det. Att smälla av smällare är alltid farligt och måste ske under trygga och nyktra förhållanden.

15 000 trasiga händer om året

Skador på fingrar och händer i samband med gör-det-själv-arbeten hemma och trädgårdsarbete orsakar varje år 15 000 sjukhusbesök.En svår handskada beräknas kosta samhället runt en halv miljon kronor, en mindre runt 140 000 kronor. Största delen av kostnaden är sjukskrivningar.Fyrverkerier och smällare skadar runt 300 människor varje år, de flesta män och många under 18 år.Oftast rör det sig om hand-, öron- eller ögonskador.De allvarligaste skadorna orsakas av hemmagjorda bomber.Förbudet mot smällare med högt ljud infördes inför årsskiftet 2000/2001. Då höjdes även åldersgränsen för att få köpa fyrverkerier från 15 till 18 år.Det krävs tillstånd av polisen både för att få sälja fyrverkerier och skjuta upp raketer.

Källa: Polisen (TT)

Kristin Holmström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons