Annons
Nyheter
Den våldtäktsmisstänkte Julian Assange byter advokat. Samtidigt möts han av krav inom Wikileaks på att ta time out som talesman, medan förundersökningen pågår.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

I ett brev till Stockholms tingsrätt, som ett ombud skrivit, krävde Wikileaksgrundaren på tisdagen att Leif Silbersky byts ut som hans offentliga ombud och att han i stället får advokaten Björn Hurtig.

Assagne anser att Silbersky inte är tillräckligt engagerad och att det varit mycket svårt att komma i kontakt med honom och att det därför inte längre finns något förtroende. Silbersky är förvånad och förnekar att han inte ringt upp Assange, men meddelade omedelbart tingsrätten att han släpper ärendet. Domstolen förmodas därför tämligen omgående förordna Hurtig till nytt ombud.

Annons

Själv får Assange intern kritik inifrån Wikileaks. Organisationens taleskvinna på Island, parlamentsledamoten Birgitta Jonsdottir, vill att grundaren kliver åt sidan som talesman så länge han utreds för misstänkta sexbrott.

Hur lång tid utredningen kan komma att ta kan chefsåklagare Marianne Ny inte säga.

– Vi är fortfarande i ett relativt tidigt stadium, men det pågår hela tiden arbete. Men tyvärr inget jag kan berätta om, säger Ny.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons