Annons
Nyheter
Just nu håller Socialdemokraternas nye partiledare Håkan sitt linjetal inför partiet.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2011
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Han inledde sitt tal med att lyfta fram kulturens betydelse, där han ställde människovärdet mot att vara kund på en marknad.

– Biblioteken säljs ut, sade han och tillade att antalet museibesök minskat när de de borgerliga slopade de fria entréerna.

Annons

– Vi behöver alla dessa demokratiska rum, där medborgare möts, sade han.

Juholt slog också under jubel fast att partiets ordförande inte är någon vd och kongressen ingen bolagsstämma.

– Till den som frågar hur vår politik kommer att förändras – lyssna på debatterna på vår kongress – där kommer svaren, säger Håkan Juholt i sitt tal.

Juholt gav också en känga till de, framförallt medier, som hävdar att det finns en höger- och vänsterfalang i partiet. För honom finns bara socialdemokrater.

– Den enda gången som Socialdemokraterna har problem är när vi har för lite debatt. Det är inte bara a-kassan som ska ha högt tak, det ska även vara högt i tak i partiet, sade Juholt.

Han bjöd även på en minianalys av dem senaste valförlusten, då partiet, enligt Juholt, inte kunde erbjuda en trovärdig samhällsanalys.

– 2010 övergavs vi för att vi inte kunde erbjuda en trovärdig samhällsanalys, men det var inte vår idé som förkastades.

Han menade att väljarna vill att partiet bevisar att det förstår samtiden. Sedan levererade Juholt ett budskap till väljarna.

– Vårt besked till er som tvivlade: Vi vet hur vår hemläxa ser ut. Vi vet vad vi måste göra varje dag – steg för steg. Vi ska göra vårt yttersta för att återvinna medborgarnas förtroende.

Det finns en kluvenhet inför tillståndet i Sverige, enligt Juholt.

Annons

– Vi gläds åt att ekonomin är stark och arbetslösheten sjunker.

Mot det ställde han vreden mot den växande långtidsarbetslöshet, växande ojämlikhet, barnfattigdom, girighet och hjärtlöshet.

– Överpriser på apoteken förvandlas till mångmiljonvinster i skatteparadis, sade han och fortsatte med övervinsterna hos skolkoncerner och vårdbolag.

– Detta är inte socialdemokrati. Vi behöver en social demokrati, sade han.

Juholt citerade sin företrädare Tage Erlander om att det inte finns någon motsättning mellan trygghet och vilja till frihet.

– Han visste hur man byggde ett välfärdssamhälle, sade han.

Han tog upp att "social demokrati" är att alla skolor ska ha bästa kvalitet, att leva på ett hållbart sätt, att alla ska ha rätt till egen försörjning, att bussen, tåget och tunnelbanan går i tid.

– Det ska sättas före snäva vinstintressen.

Juholt utlovade också ett omfattande program mot barnfattigdom i Sverige, som sträcker sig från barnbidrag till fler människor i arbete.

– Det finns ingenting viktigare. Barnfattigdomen är oacceptabel. Sverige ska inte vara ett land där hundratusentals barn tvingas leva i fattigdom. Det är en skam för Sverige, sade Juholt.

Annons

Det var rätt av Göran Persson att föra skolan närmare medborgarna genom kommunaliseringen och det var rätt att introducera alternativa skolor – för att frigöra pedagogisk kraft, sade han.

Men enligt Juholt har det sedan helt spårat ur.

– På valfrihetens altare offras de basala kunskaperna, slog han fast.

– Eleverna har blivit kunder på en marknad.

Hans lösning är inte att avskaffa rätten att välja skola, men avarterna måste stoppas.

Han gick till storms mot utförsäljningar av gemensam egendom.

– Sverige slumpas bort. Det är orimligt, sade han.

Juholt kritiserade pensionssystemet för att vara alltför privatekonomiskt svagt för många grupper. Han vill därför bjuda in fackförbunden LO, TCO och SACO för att göra en utvärdering av systemet. Den bör, enligt honom, kunna vara klar efter ett år.

Därefter vill Juholt diskutera justeringar i pensionssystemet med regeringen. Ett nej från regeringen vore att äventyra förtroendet som måste finnas mellan de fem partierna som bär upp pensionsöverenskommelsen, underströk han.

Juholt gick också in på regeringens förslag att höja åldersgränsen för hur länga man ska ha rätt att jobba kvar, till 69 år.

Annons

– För oss socialdemokrater är det viktigare att se till att fler kan jobba till de blivit 65 år, än att fler ska jobba till 69 år.

Juholt försvarade starka offentliga finanser och erinrade om att det var Göran Persson som byggde den airbag som räddade Anders Borg när finanskrisen slog till.

– Det är alltid de utsatta grupperna som får betala mest när underskott skjuter i höjden.

Samtidigt vände han sig emot att vi nu lever i en tid då det hellre sänks en skatt och beviljas ett avdrag än ges ett handtag åt den som som behöver hjälp.

– Det finns en annan väg och ett annat val, sade han.

Juholt gick också till offensiv mot avregleringar till exempel av elmarknaden.

– Vi är beredda att omreglera och påreglera om medborgarnyttan kräver det. Det behövs en tuffare övervakning av elmarknaden. Elbolagens orimliga överpriser slår hårt mot enskilda människor och begränsar basindustrins möjlighet till utveckling. Det måste bli ett slut på denna ödestro att marknaden med automatik klarar uppgiftem, sade Juholt.

Fler citat ur talet

"Vi måste utrusta vår rörelse med känsliga antenner som känner av framtiden bättre. Ingen ska tvivla på vår färdriktning."

"Vi ska vara hyvla ner de trösklar som människor känner för att nå partiet. Vi ska inte bara prata med folk när vi har röda ballonger med oss. Vi ska ständigt föra ett samtal med medborgarna."

"Det är utifrån medborgarnas perspektiv vi ska ställa krav på våra arbetsvillkor."

"Offentlig sektor kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons