Annons
Nyheter

Journalist död efter skott i Kairo

Statskontrollerade egyptiska medier och inrikesministeriets hets mot utländska journalister har lett till en våg av angrepp, misshandel, gripanden och hot från president Hosni Mubaraks trogna.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2011

En egyptisk journalist avled i fredags av de skottskador han fick under sammandrabbningarna i Kairo den 28 januari.

Ahmed Mohammed Mahmud sköts av en krypskytt när han fotograferade händelserna på Tahrir-torget från sin balkong. Han arbetade vid tidningen Al Taawun som tillhör en statsägd stiftelse.

Annons

Mahmud blev därmed den förste journalist som dödats under oroligheterna i Kairo där mediefolk utsatts för systematisk förföljelse.

I torsdags knivskars och misshandlades SVT-reportern Bert Sundström mycket svårt. Hans tillstånd var på fredagen stabilt.

101 angrepp

Den New York-baserade internationella journalistorganisationen CPJ sade i fredags att den på en vecka dokumenterat 101 direkta angrepp på journalister och redaktioner.

– Det är förbluffande att regeringen fortsätter att skicka ut ligister och civilklädda poliser att överfalla journalister och plundra redaktioner, sade Mohamed Abdel Dayem, CPJ:s Mellanöstern- och Nordamerikaansvarige.

Två anställda hos Amnesty International frigavs sent på fredagskvällen i Kairo. Människorättsorganisationen vädjar nu om att de övriga som greps tillsammans med dem ska släppas.

Människorättsaktivisterna greps tillsammans med 30 egyptiska och internationella aktivister, jurister och journalister under en räd i torsdags.

Egyptens finansminister Samir Radwan ber nu om ursäkt för övergrepp som journalister och demonstranter utsatts för av regeringsstyrkorna de senaste dagarna.

Lite obehagligt

– Jag ber alla journalister och utlänningar och, för den delen alla egyptier, som utsatts för denna hårda behandling om ursäkt, sade den nyutnämnde ministern i en intervju med CNN.

Annons

– Jag har hört mig för och jag har fått veta att det finns noll tolerans, noll tolerans hos denna regering för angrepp mot utlänningar, i synnerhet mot journalister som vi behöver ha på vår sida så att de öppet kan betrakta den här situationen och förmedla en mycket bättre bild till världen utanför.

Radwan erkände att demonstranterna har rimliga krav.

– De talar om jobb, de talar om korruption. De talar om, ni vet, frihet och så vidare... Faktum är att det finns en annan politisk agenda som ingrep i situationen och i onsdags blev situationen lite obehaglig.

Minst tio människor dödades och många hundra skadades då av Mubarakanhängarnas kulor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons