Annons
Nyheter

Jobbflörten leder ofta till varaktig kärlek

Sugen på någon att fira alla hjärtans dag tillsammans med? Kanske räcker det med att snegla tvärs över skrivbordet – det är på arbetsplatsen många romanser börjar.
Arbetsliv • Publicerad 14 februari 2021
Många hittar kärleken på arbetsplatsen och relationerna blir ofta varaktiga visar statistiken. Arkivbild.
Många hittar kärleken på arbetsplatsen och relationerna blir ofta varaktiga visar statistiken. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I Sverige finns 86 500 par där båda arbetar på samma arbetsplats. Och det är bland läkare, restauranganställda och längs produktionsbandet på en bilfabrik som kärleken spirar allra mest, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) .

Att många hittar sin partner på jobbet är kanske inte så anmärkningsvärt eftersom det är där många – med undantag av det gångna pandemiåret – tillbringar en stor del av sin vakna tid och har möjlighet att lära känna varandra under en lång period.

Annons

– Det är också där man är som snyggast och presenterar sitt allra bästa jag, säger Ingela Gullberg, som är livs- och karriärcoach och ofta träffar par som vill ha råd om hur man ska hantera den många gånger delikata situation som uppstår när kollegor förälskar sig i varandra.

Håller längre

2019 blev 3 700 personer sambos efter att ha jobbat ihop året innan. Och personer som arbetar ihop håller oftare ihop. Det är dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än att par som arbetar på samma arbetsplats gör det.

Ingela Gullberg tror att det handlar om kommunikation och igenkänning.

– Man vet vad den andre håller på med och har samma referenser. Det kan vara svårt att dela sin jobbvardag med någon som arbetar i en helt annan bransch. Sedan har man säkerligen också lite lika personlighetstyper och intressen om man har samma yrke, säger hon.

Kärlek på lasarett – och fabrik

”Kärlek på lasarett” var en populär dänga redan på 1960-talet och sjukhusmiljön står sig som grogrund till varaktiga romanser – åtminstone högre upp i hierarkin.

– Den vanligaste yrkeskombinationen i de par som arbetar på samma arbetsplats är att båda är specialistläkare, säger Lena Lundkvist och anger som förklaring att det helt enkelt inte finns så många arbetsplatser att välja på.

– Träffar man sin partner redan när man pluggar så är chansen stor att man hamnar på samma arbetsplats.

Andra branscher där det är vanligt att bli ihop med en kollega är inom restaurang och motorfordonstillverkning.

– Det är vanligare på mindre orter där det finns en stor arbetsgivare, vilket ofta är fallet inom fordonsindustrin. Restaurangbranschen är svårare att tyda, men där tror vi att det handlar om små familjeföretag som driver restauranger, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Industriorter dominerar

Det är i landets största kommuner – Stockholm, Göteborg och Malmö – som flest par jobbar på samma arbetsplats, men industriorter som Fagersta, Ludvika och Älmhult toppar listan procentuellt, där arbetar i snitt 11 procent av alla par på samma jobb.

Annons

Minst chans att träffa kärleken på jobbet har enligt statistiken de som jobbar inom grundskola, förskola och vård och omsorg. Sämst grogrund för kollegial kärlek verkar mellanstora arbetsplatser ha.

Var öppen men professionell

Så vad gör man när kärleken till kollegan är ett faktum? Att köra med öppna kort är som regel det bästa både för en själv och för atmosfären på arbetsplatsen, enligt karriärcoachen.

– De så kallade "kärleksklausuler" som en del arbetsplatser har tror jag egentligen är lite lagvidriga, man kan inte bli avskedad för att man är kär i en kollega, säger Gullberg.

Hon säger att man kan konsultera sin chef när man är säker på att man är ett par.

– Sedan får man uppträda professionellt och skilja på arbete och privatliv, på jobbet är vi kollegor, säger Ingela Gullberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons