Annons
Nyheter

Jobben allt säkrare

De anställda sitter allt säkrare på sina jobb.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010

Varslen om uppsägningar har ramlat ner på ovanligt låga nivåer.

1 860 personer varslades om uppsägning i augusti, enligt Arbetsförmedlingens senaste jobbsiffror. Det är bara en tredjedel så många som samma månad i fjol och också den lägsta siffran sedan juli 2007.

Annons

– Det var ovanligt låga varseltal under månaden, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Och under 1990- och 2000-talet har siffran bara legat lägre åtta gånger.

– Så de som har jobb sitter ganska säkert, säger Tydén.

Tydlig riktning

Men trots alla positiva signaler där sysselsättningen stiger kraftigt och de lediga platserna på arbetsförmedlingarna blir fler och fler, så är arbetslösheten fortfarande hög. Men siffrorna visar att den har börjat falla något och om ökningen av antalet personer i arbetskraften, en effekt av regeringens politik, avtar lär de ökade sysselsättningstalen även synas i arbetslösheten.

– Vi bör få se att arbetslösheten sjunker under hösten, men kanske inte i så snabb takt, säger Tydén.

Och han får medhåll av de flesta bedömarna. Riktningen är tydlig.

– Trenden är i fallande, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, som räknar med att arbetslösheten faller till åtta procent mot slutet av året för att sjunka ytterligare kommande år.

Svårare läge

Först i kön står yngre välutbildade. De får jobb snabbast. Har de sedan erfarenhet ökar chanserna förstås ytterligare. Däremot lär de med ofullständig gymnasieutbildning och de med invandrarbakgrund och bristfälliga svenskkunskaper få svårare att få jobb, tror Tydén.

Annons

Enligt Arbetsförmedlingens säsongrensade siffror så är det framfört allt i gruppen 25–44-åringarna där arbetslösheten gått ner. Däremot har den fortsatt att öka något för dem under 24 år och bland de äldsta på arbetsmarknaden, enligt Hans Tydén.

I augusti var 407 000 personer, 8,1 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingarna eller i program med aktivitetsstöd. Samma månad i fjol var den siffran 7,7 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons