Annons
Nyheter

JO: Migrationsverket för "passivt och långsamt"

Samhälle • Publicerad 13 december 2022
Migrationsverket får kritik av Justitieombudsmannen. Arkivbild.
Migrationsverket får kritik av Justitieombudsmannen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Migrationsverket har stora problem med sina handläggningstider. Det slår Justitieombudsmannen (JO) fast efter en granskning av myndigheten.

Enligt JO har Migrationsverket dragits med för långa handläggningstider under flera år, på ett sätt som "inte går att acceptera".

Annons

JO konstaterar i ett pressmeddelande därtill att Migrationsverket haft för "passiv och långsam" handläggning i samtliga ärenden som myndigheten tagit del av vid sin senaste granskning.

"I min förra granskning uttalade jag en oro för att verkets långa handläggningstider skulle bli ett normalläge om inte kraftfulla åtgärder vidtogs. Jag tvingas nu konstatera att mina farhågor verkar besannas. Migrationsverket måste göra särskilda ansträngningar för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna", säger JO Per Lennerbrant i samma pressmeddelande.

De granskade ärendena rör ansökningar om antingen asyl, medborgarskap eller uppehållstillstånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons