Annons
Nyheter

JO-kritik: Domare ansåg "hen" vara "hittepåord"

JO • Publicerad 2 juli 2023
En domare måste uttrycka sig korrekt och hålla sig till sak, anser JO som riktar kritik mot en rådman. Arkivbild.
En domare måste uttrycka sig korrekt och hålla sig till sak, anser JO som riktar kritik mot en rådman. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En frispråkig rådman vid en förvaltningsrätt beskrev i en dom att han ansåg att "hen" vara ett "hittepåuttryck". I en annan dom ondgjorde han sig över en "stads säregna rundhänthet med allmänna medel".

Formuleringarna ogillas av Justitieombudsmannen som anser att de strider mot objektivitetsprincipen. JO riktar nu kritik mot domaren, rapporterar Dagens Juridik.

Annons

JO har inhämtat yttranden från rådmannens chef, som konstaterade att det inte går att bedöma domskälen på annat sätt än att de strider mot grundlagens objektivitetsprincip. Rådmannen ska dock ha lovat att detta inte ska upprepas, enligt chefen.

JO konstaterar att domare har "en betydande frihet" att avgöra hur domar skrivs, men måste uttrycka sig korrekt och hålla sig till sakfrågorna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons