Annons
Nyheter

Jimmie Åkessons framtid osäker

Om och när Jimmie Åkesson (SD) kommer tillbaka till politiken är oklart. Men beskedet kan inte vänta hur länge som helst.
Nyheter • Publicerad 9 november 2014
Mattias Karlsson (SD).
Mattias Karlsson (SD).Foto: Erland Vinberg / TT

– Det finns en gräns när partiet tvingas välja en ny partiledare, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under de sista partiledardebatterna inför valet beskrevs Jimmie Åkesson som "trött" i medierna. Senare berättade han att han "gått in i väggen" och behövde vila en längre period. Enligt Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas chefsideolog och vikarierande partiledare, var Åkessons utmattningssymptom allvarliga och att han noterat varningssignaler i flera år. Enligt honom visste Åkesson inte ens vad han gjorde under sin sista partiledardebatt i riksdagen.

Annons

– Han hade ett svagt minne av att han hade varit där, men han kom inte ihåg vad han gjorde där, säger Karlsson i en intervju i Dagens Nyheter.

Men om och när Åkesson kommer tillbaka till det politiska rampljuset är oklart.

– Han är sjukskriven till sista november och sedan gör läkare en bedömning om en eventuell förlängd sjukskrivning, säger Mattias Karlsson till TT.

Hur länge som Sverigedemokraterna kan vara utan sin ordinarie partiledare vill han inte lämna något besked om.

– Jag vill inte spekulera i hur länge, men vi klarar oss ett bra tag till. Jag känner mig trygg i att vi klarar situationen.

Men enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors kan SD tvingas välja en ny partiledare om Jimmie Åkesson blir sjukskriven en längre tid.

– Man kommer till en gräns när man måste ha en ordinarie apparat. Det gäller för alla partier, säger han.

Det interna stödet för att Mattias Karlsson ska bli ny partiledare om Åkesson inte kommer tillbaka tycks vara stort. Men på frågan om han vill bli partiets ordförande ger han ett något tvetydigt svar.

– Jag är helt ärlig när jag säger att jag inte vill ta över. Det är min förhoppning och Jimmies inställning att han kommer tillbaka. Men jag har även en principiell utgångspunkt att så länge jag är aktiv har jag ställt mina resurser till partiets förfogande.

Men om du verkligen inte vill är det väl bara att säga nej, punkt?

Annons

– Nej jag måste väga partiets intressen mot de privata. Jag upplever att jag har en plikt gentemot partiet. Att göra det som de anser vara bäst, säger Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson

Född 1977 i Rottne utanför Växjö.

Anslöt sig till Sverigedemokraterna 1999.

Politisk sekreterare i Malmö 2002–2010.

Riksdagsledamot i kulturutskottet 2010–2012.

Vice gruppledare för riksdagsgruppen och ledamot av arbetsmarknadsutskottet 2012–2014.

Blev partiets gruppledare i september 2014.

Är SD:s chefsideolog och har haft stort inflytande på partiets program och idéutveckling.

Vikarierande partiledare sedan oktober 2014. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons