Annons
Nyheter

Japansk kannibal som undvek fängelse har dött

1981 sköt Issei Sagawa en nederländsk student i nacken, våldtog henne och åt sedan upp delar av hennes kropp under loppet av flera dagar.
Trots det blev japanen, känd som "Kobekannibalen", aldrig dömd.
Japan • Publicerad 2 december 2022
Issei Sagawa, då 24 år, kliver av planet på Tokyos flygplats Narita efter att ha återvänt från Frankrike 1984.
Issei Sagawa, då 24 år, kliver av planet på Tokyos flygplats Narita efter att ha återvänt från Frankrike 1984.Foto: Mikami/AP/TT

I slutet av november dog Sagawa som en fri man, enligt ett uttalande från hans anhöriga.

Issei Sagawa och nederländska Renée Hartevelt studerade båda två i Paris när det bestialiska mordet skedde. Japanen greps och erkände brottet efter att ha försökt göra sig av med kvarlevorna i Boulogneskogen, men bedömdes av medicinska experter inte klara av en rättegång och hölls på en psykiatrisk inrättning innan han deporterades till Japan 1984. Även där undkom han rättvisan på grund av byråkratiska snårigheter, trots upprepade vädjanden från Hartevelts familj.

Annons

Sagawa gjorde ingen hemlighet av sitt brott utan kapitaliserade i stället på sin ökändhet genom att sälja intervjuer, memoarer och målningar av nakna kvinnor. Han medverkade också i en dokumentär och en porrfilm samt producerade en mangabok där mordet på Hartevelt skildrades på ett målande och hänsynslöst vis.

Sagawa uppvisade aldrig någon ånger för mordet.

– Jag tror att de skulle smaka delikat, sade han i en intervju med Vice 2013 medan han tittade på affischer med japanska kvinnor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons