Annons
Nyheter

Japans ledare under press för OS-planer

Japan • Publicerad 15 juni 2021
Japans premiärminister Yoshihide Suga. Arkivbild.
Japans premiärminister Yoshihide Suga. Arkivbild.Foto: Behrouz Mehri/AP/TT

Japans premiärminister Yoshihide Suga får skarp kritik från sina politiska motståndare för planerna att genomföra OS i Tokyo med start den 23 juli, trots pandemin.

Den vanligtvis splittrade oppositionen har gått fram med en misstroendeförklaring mot Sugas regering för att uttrycka sitt missnöje, rapporterar nyhetsbyrån DPA på sin hemsida. Premiärministerns parti Liberaldemokraterna (LDP) och dess koalitionspartner Komeito har dock majoritet i parlamentets underhus och väntas därför klara omröstningen under tisdagen.

Annons

Nödläge råder fortfarande i huvudstaden Tokyo, men planeras att hävas på söndag.

Sugas mandatperiod som premiärminister löper ut den 30 september och han måste utlysa val till parlamentet senast den 21 oktober. Många bedömare spår att han kommer att vänta med det till efter OS, skriver DPA.

Japan, med en befolkning på 126 miljoner invånare, har registrerat drygt 14 000 covidrelaterade dödsfall. Antalet nya dagliga smittofall har minskat de senaste tiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons