Annons
Nyheter

Japaner tror på kärnkraft trots Fukushimakrisen

Japan högtidlighåller årsdagen av tsunami- och Fukushima-tragedin. Men tolv år efteråt börjar minnena blekna – vilket bidrar till att alltfler åter kan tänka sig fortsatt kärnkraft.
Japan • Publicerad 11 mars 2023
Anhöriga ber på årsdagen i Minamisanriku norr om Fukushima. Den söndertrasade byggnaden tillhörde räddningsverket, och många omkom där i tsunamin 2011.
Anhöriga ber på årsdagen i Minamisanriku norr om Fukushima. Den söndertrasade byggnaden tillhörde räddningsverket, och många omkom där i tsunamin 2011.Foto: Kyodo/AP/TT

Skalvet under havsbottnen utanför Japan den 11 mars 2011 hade magnituden 9,0 – det fjärde starkaste som hittills uppmätts på jorden. Det utlöste en tsunami som dödade ungefär 18 500 människor. Kylsystemet på kraftverket Fukushima Dai-ichi slogs ut, vilket ledde till härdsmälta och den största atomkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986.

På lördagen hedrade Japan alla offer för katastrofen.

Annons

– Hej på er, nu har det gått tolv år, sade 73-åriga Fumiko Sugawara, vänd mot gravarna efter sin döde make och andra anhöriga från den förstörda staden Kesennuma.

– Vi klarar oss fortfarande, ni kan väl vaka över oss, sade hon i tv-bolaget NHK:s direktsändning.

Alla reaktorer stoppade

De döda föll offer för vattenmassorna, inte härdsmältan. Men olyckan gav ändå hela världen nya perspektiv på riskerna med atomkraft, och i Japan stoppades samtliga av landets över 50 reaktorer.

De flesta står fortfarande still. Men energipristurbulensen i samband med Ukrainakriget har nått även Japan. Landet satsar hårt på förnybart, med bland annat målet att ha havsbaserad vindkraft motsvarande 45 atomreaktorer på plats år 2040.

Men i det korta perspektivet blir det alltmer frestande att återstarta en del av de reaktorer som redan finns. Regeringen har en plan för det, och där ingår även studier kring om det är möjligt att bygga ny kärnkraft.

I år stödjer en majoritet av befolkningen en sådan väg framåt, för första gången sedan 2011, enligt opinionsmätningar i de stora tidningarna Asahi Shimbun och Yomiuri Shimbun.

Viktig signal

Sista ordet är dock långtifrån sagt. Flera olika efterspel till Fukushima pågår fortfarande. Exempelvis skakas Japans relation till viktiga grannländer som Sydkorea och Kina av planen på att i filtrerad form släppa ut radioaktivt regnvatten från olycksområdet i havet.

Och misstron mot kärnkraftsoperatören Tepco dröjer kvar. Direktörer från bolaget har frikänts i domstol efter anklagelser om försumlighet. Men de ekonomiska konsekvenserna av haveriet är fortfarande gigantiska i Fukushima-området, och fyra Tepco-chefer dömdes i ett civilmål att betala sammanlagt 13,3 biljoner yen i skadestånd.

Det är en ofantlig summa, motsvarande över 1 000 miljarder kronor, som de inte har en chans att få ihop. Men i ett land där heder och anseende väger tungt tas det som en viktig signal av såväl beslutsfattare som katastrofens offer.

Fakta: Katastrofen i Fukushima

En jordbävning med magnituden 9,0 den 11 mars 2011 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna har indirekt orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och självmord.

Energibolaget Tokyo Electric Powers (Tepco) kärnkraftverk stängdes ned efter olyckan. 2018 gav dock den japanska kärnkraftsmyndigheten bolaget tillstånd att starta två reaktorer vid verket Kashiwazaki-Kariwa.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Även turismnäringen drabbades hårt, med betydligt färre turister i området under 10-talet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons