Annons
Nyheter

Japan moderniserar lagar för frånskilda

Japan • Publicerad 10 december 2022
Om äktenskapet slutar i skilsmässa har Japan nu lättat något på lagarna. Arkivbild.
Om äktenskapet slutar i skilsmässa har Japan nu lättat något på lagarna. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

I ett första steg att förnya föråldrade civilrättsliga lagar har Japans parlament röstat igenom förändringar som bland annat tillåter frånskilda kvinnor att gifta om sig när de vill, skriver Japan Times.

Enligt tidigare lag tvingades kvinnor, men inte män, vänta minst 100 dagar efter en skilsmässa innan de åter kunde gifta sig. Det är nu borttaget. Samtidigt har en lag om föräldraskap ändrats. Tidigare angavs ex-maken per automatik som far till ett barn om det föddes inom 300 dagar efter en skilsmässa, även om kvinnan gift om sig. I framtiden kommer ex-maken nu bara att anges som pappa om kvinnan inte gift om sig.

Annons

Lagen har gjort att många kvinnor som fött barn inom den perioden inte anmält detta, vilket gjort att barnen hamnat utanför de officiella registren och därmed i framtiden fått problem i kontakt med skolor och hälsovård.

De nya lagarna tar även bort skrivelser om att det är tillåtet för föräldrar att straffa sina barn fysiskt. Att fysiskt eller verbalt skada sina barn så att deras hälsa är i fara är nu olagligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons