Annons
Nyheter

Jagade renflock med lastbil – döms i hovrätten

Brott • Publicerad 4 oktober 2022
Renarna utsattes för både akut och kvarvarande stress, sade åklagaren inför rättegången i tingsrätten. Arkivbild.
Renarna utsattes för både akut och kvarvarande stress, sade åklagaren inför rättegången i tingsrätten. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

I november 2019 filmade en nu 27-årig man när han jagade en renflock med lastbil i Arjeplogs kommun. Det rapporterar lokala medier. Han lade själv upp videon öppet i sociala medier.

I videon åker mannen på en snötäckt väg bakom ett 20-tal renar och säger att "det här kommer vara Norrlands mest vältränade renar så som jag håller på att pressa dem".

Annons

Efter händelsen skrev han i ett sms till en lokalredaktion att han kan ha felbedömt situationen och att han ber om ursäkt för det. Hans försvarare har senare sagt att han nekar till brott, att det han gjorde var olämpligt men inte djurplågeri.

I juni i år dömdes mannen för djurplågeri till villkorlig dom och att betala skadestånd på 4 820 kronor till den sameby vars renar han jagat.

Mannen överklagade domen till hovrätten som nu fastställer tingsrättens dom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons