Annons
Nyheter

Ivo: Kommuner har brustit på äldreboenden

Flera kommuner och privata utförare får kritik från Ivo för sin coronahantering på äldreboenden.
"Vi ser brister i ansvaret för de äldre på särskilda boenden, framförallt kring bemanning och kompetens", säger Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo.
Äldreomsorg • Publicerad 2 februari 2021
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), på en pressträff förra året om granskningen av vården på äldreboenden under covid-19. Arkivbild.
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), på en pressträff förra året om granskningen av vården på äldreboenden under covid-19. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Ansvaret för äldreboenden är delat. Äldreboenden drivs av kommuner medan vården på äldreboenden drivs av regioner. Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) har tidigare kritiserat Sveriges samtliga regioner för bristande vård på äldreboenden. Men nu redovisar också Ivo resultat från deras granskning av kommuners ansvar – en fördjupad journalgranskning hos 55 kommuner och privata utförare.

Enligt Ivo finns exempel på ansvariga som inte säkerställt en acceptabel bemanning och tillgång till medicinsk utrustning. För få sjuksköterskor har varit på plats och det har förekommit fall där sjuksköterskor fått direktiv om att avstå besök hos covidpatienter.

Brist på personal

Annons

Generell brist på omvårdnadspersonal har lett till svårigheter att sätta in vak hos en döende patient, enligt tillsynsmyndigheten. Personal- och kompetensbristen har också medfört svårigheter att se till att patienterna har fått den behandling som läkare beslutat. Likt regionerna kritiseras också kommunerna för bristande journalföring.

"Alla människor har samma rätt till vård utifrån behov, oavsett ålder och var man bor. Lägstanivån får inte vara för låg, inte ens under en pandemi", säger Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo, i ett pressmeddelande.

"Skapar oro"

Kommunerna ska senast 15 mars redovisa hur bristerna ska åtgärdas, medan regionerna redan besvarat sin del av kritiken i mitten av januari.

Ivo fick då en "tillbaka-kaka" och beskylldes av flera regioner för att dra för stora slutsatser utifrån ett alldeles för vagt och litet underlag, framför allt gällande myndighetens slutsatser att personer på äldreboenden inte fått individuella läkarbedömningar.

– Vi är oroliga att man skapar oro hos boende och anhöriga. Att man känner oro för den medicinska behandling som man ger på äldreboenden. Är man för generell kanske man skapar en obefogad oro, sade då Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm.

TT har sökt Ivo som inte vill låta sig intervjuas, varken om myndighetens granskning av kommuner eller om regionernas synpunkter på Ivo:s metod.

Fakta: Äldreboenden och covid-19

Nästan hälften, mer än 46 procent, av alla som har dött med covid-19 i Sverige har bott på äldreboende.

Ivo gör en löpande granskning av äldreomsorgen och olika delar har presenterats vid olika tillfällen.

I november offentliggjorde Ivo kritik riktat mot samtliga regioner gällande covidvården på äldreboenden. Anmärkningarna skiljde sig något mellan olika regioner. Myndigheten hade då granskat patientjournaler för över 800 personer på nära 100 äldreboenden över hela landet. Myndigheten planerar att göra en uppföljande granskning under våren 2021.

I december presenterade Ivo också kritik mot privata vårdgivare gällande covidvården på äldreboenden, för i stort sett samma brister som påvisats hos regionerna. Myndigheten underströk dock att regionerna ändå har det övergripande ansvaret.

Samma månad kom coronakommissionen med sin delrapport som konstaterade att Sverige misslyckats med sin strategi att skydda äldre och riktade skarp kritik mot flera aktörer gällande hanteringen av coronapandemin på äldreboenden. Den granskningen är helt fristående från Ivo:s.

Källa: Coronakommissionen, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons