Annons
Nyheter

Israel drar tillbaka marktrupperna

Israels armé drar nu tillbaka samtliga marktrupper från Gazaremsan. Samtidigt inleds tre dagars eldupphör i konflikten.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2014
Foto: Tsafrir Abayov

Armén meddelar också att den förstört alla kända tunnlar mellan Gazaremsan och Israel.

Både palestinier och israeler har accepterat ett tre dagar långt eldupphör som inleddes klockan 7 på tisdagsmorgonen svensk tid. De närmare villkoren för eldupphöret är ännu okända men inga direkta förhandlingar tros ha förekommit sedan Israel i fredags övergav fortsatta samtal. Hittills har Israel krävt villkorslösa eldupphör, medan Hamas insisterat på att sidorna först avtalar om lättnader i blockaden mot Gaza.

Annons

Vita huset välkomnar uppgörelsen om eldupphör och menar att Hamas bär ansvaret för att den upprätthålls.

"Det här är en verklig möjlighet. Vi stöder starkt detta initiativ", sade Antony Blinken, USA:s biträdande nationelle säkerhetsrådgivare till tv-bolaget CNN.

Våldsdåd i Jerusalem

På måndagen genomfördes två våldsdåd i Jerusalem, med ett israeliskt dödsoffer. En palestinier tog sin grävmaskin, körde över en fotgängare och välte en buss i ett ultra-ortodoxt område. Gärningsmannen sköts till döds av polis, som kallar incidenten för ett terrordåd, skriver Jerusalem Post. Senare under dagen skottskadades en israelisk soldat när han besköts i östra Jerusalem av en man som efter dådet flydde på motorcykel.

I stort sett hela dagen var fri från israeliska luftangrepp, bortsett från en attack mot ett hus i ett flyktingläger i Gaza stad där tre personer dödades, däribland en åttaårig flicka, enligt AFP.

Området strax öster om staden Rafah i söder var dock undantaget från det israeliska eldupphöret.

– Stridsvagnsbeskjutning har pågått hela dagen. Det finns fortfarande många döda som ligger under ruinerna. Ambulanserna har inte kunnat ta sig in, sade sjukvårdaren Sawsan al-Jaafari på telefon till TT.

Vapenexport på spel

Storbritannien har kungjort att landet "ser över" sin krigsmaterielexport till Israel på grund av situationen i Gaza, skriver tidningen Haaretz. På måndagen yttrade också den franska utrikesministern Laurent Fabius i ett EU-lands kanske skarpaste kommentarer hittills att "en politisk lösning... enligt min mening bör påföras (parterna) av det internationella samfundet", enligt den franska tidningen The Local.

Gazaoffensiven har nu krävt över 1 800 palestiniers liv, runt 80 procent är civila. 67 israeler har också dödats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons