Annons
Nyheter

IS tar på sig Moskvadådet

Terrorgruppen IS tar på sig dådet mot ett konserthus i Moskva där minst 40 personer dödats, rapporterar AFP.
Ryssland • Publicerad 22 mars 2024
Foto: Sergei Vedyashkin

Bilder från platsen visar hur kamouflage-klädda personer urskiljningslöst öppnar eld mot konsertbesökare utanför lokalen. Enligt CNN kastade de även handgranater mot folksamlingar.

Minst 40 personer har dött och över 100 skadats, enligt den ryska säkerhetstjänsten. Flera medier, såväl statliga som oberoende, rapporterar om fler befarade dödsfall.

Annons

Enligt nyhetsbyrån Tass befinner sig fortsatt många människor inne i lokalen. Räddningspersonal uppger att ett hundratal personer evakuerats via underjordiska gångar men att många också tagit sin tillflykt till fastighetens tak – och att många ska vara instängda i konsertsalen, som rymmer 6 000 åskådare.

Samtidigt brinner det kraftigt i byggnaden, en brand som enligt ryska nyhetsbyråer började efter att en explosion hördes. Bilder från platsen visar svart kraftig brandrök som stiger från huset, och statliga nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att delar av taket har rasat in på huset som ligger i anslutning till en galleria i Krasnogorsk i västra Moskva.

Det finns ännu inga uppgifter om vilka gärningsmännen är. Ryska nyhetsbyråer uppgav tidigt att det handlade om tre beväpnade gärningsmän. Någon eller några av dessa tros ha tagit sig från platsen, och nationalgardet uppger att de aktivt söker efter dessa.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin säger att det handlar om "en terrorattack", utan att ge vidare detaljer.

"Hela världssamfundet måste fördöma det här avskyvärda brottet", skriver det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova på Telegram.

Ukrainas presidentkansli förnekar att landet har något med dådet att göra.

"Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting med dessa händelser att göra", skriver Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

I Washington säger Vita huset i ett uttalande att attacken är "fruktansvärd" men också att det inte finns några indikationer på att Ukraina ligger bakom attentatet.

Den ryska rockgruppen Piknik skulle spela en konsert i lokalen under kvällen, men hade inte gått upp på scenen, när attentatet inleddes.

Samtliga större publika sammankomster och evenemang i hela Ryssland har ställts in, enligt Reuters.

Annons

UD:s pressjour har inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats, och skriver i ett uttalande till TT att både UD och ambassaden i Moskva följer händelseutvecklingen.

Räddningspersonal utanför konsertlokalen Crocus i västra Moskva.
Räddningspersonal utanför konsertlokalen Crocus i västra Moskva.Foto: Maksim Blinov/Sputnik/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons