Annons
Nyheter

Irländsk FN-soldat dödad i Libanon

En irländsk FN-soldat har dödats i Libanon, enligt ett uttalande från Irlands armé. Irlands premiärminister Micheál Martin säger sig vara djupt chockad och bedrövad av dödsfallet.
Libanon • Publicerad 15 december 2022
Irländska FN-soldater anländer för att undersöka platsen där en konvoj besköts.
Irländska FN-soldater anländer för att undersöka platsen där en konvoj besköts.Foto: Mohammad Zaatari/AP/TT

– Det är en påminnelse om att våra fredsbevarare tjänstgör i farliga förhållanden, alltid för fredens sak, säger Martin.

Soldaten ingick i FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon. Ytterligare tre soldater skadades, en av dem allvarligt, när konvojen de färdades i besköts i närheten av byn al-Aqbiya av hittills okända gärningspersoner.

Annons

Åtta soldater inom FN-styrkan Unifil befann sig i totalt två militära terrängfordon när händelsen inträffade nära Israels gräns sent på onsdagen. Enligt vittnesmål ska fordonen ha blockerats av bybor när soldaterna, på väg mot Beiruts flygplats, tog en väg som vanligen inte används av Unifil. I filmklipp som cirkulerar i sociala medier ses fordonen försöka lämna området medan de beskjuts. I ett annat klipp tycks ett av fordonen ha vält efter att ha kraschat in i en byggnad. Det är oklart om även civila människor kom till skada under händelsen.

FN har inlett en utredning.

Sedan 1978 övervakar Unifil och dess runt 10 000 soldater eldupphöret längs gränsen mellan Israel och Libanon, som tekniskt sett fortfarande ligger i krig med varandra. Genom åren har en rad incidenter mellan Hizbollah-anhängare och FN-styrkorna rapporterats från gränsområdet. I januari i år attackerades och vandaliserades ett FN-fordon under ett bråk mellan irländska FN-soldater och invånare i området.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons