Annons
Nyheter

Iranska giftattackerna: Fler flickor på sjukhus

Ett tiotal skolflickor i fem olika iranska provinser har lagts in på sjukhus i en ny våg av misstänkta giftattacker.
De tre senaste månaderna har hundratals fall av andningssvårigheter hos skolflickor rapporterats i Iran.
Iran • Publicerad 4 mars 2023
Kvinnliga skolelever i Irans huvudstad Teheran 2016.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

De första attackerna skedde i staden Qom strax söder om Teheran i november. Sedan dess har fler än 100 drabbade behövt sjukhusvård.

Den senaste fallen har rapporterats från den västra provinsen Hamedan samt i provinserna Zanjan och Västazarbaijan i nordvästra Iran, enligt de delvis statliga iranska nyhetsbyråerna Tasnim och Mehr. Kvinnliga elever i sydliga Fars samt nordliga Alborz har också uppvisat symtom.

Annons

Under fredagen uppgav president Ebrahim Raisi att han bett landets inrikes- och underrättelseministrar att undersöka de misstänkta giftattackerna. Raisi kallade sjukdomsfallen "fiendens konspiration för att skapa rädsla och förtvivlan hos folket".

I förra veckan sade vice hälsominister Younes Panahi att attackerna syftar till att få flickskolorna stängda.

De misstänkta giftattackerna sker parallellt med de landsomfattande protester som sedan september skakat Iran i spåren av Mahsa Zhina Aminis död i den hårdföra moralpolisens förvar. Hundratals personer har dödats och tiotusentals har gripits i samband med de regimkritiska protesterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons