Annons
Nyheter

Iransk dödsdom var väntad: "Extremt oroande"

Dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab, som fastställts av Irans högsta domstol, var väntad, enligt människorättsorganisationen Amnesty.
– Vi har vetat att när dom väl skulle falla skulle det antagligen bli dödsstraff, säger Maja Åberg, sakkunnig på organisationen.
Iran • Publicerad 12 mars 2023
Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty. Arkivbild.
Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty. Arkivbild.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Habib Chaab försvann under mystiska omständigheter i Turkiet 2020. I Iran har han anklagats för terrorbrott, och på grund av brottsrubriceringarna var det i princip redan klart vilket utfall domen skulle få innan den fälldes, enligt Maja Åberg.

– Men ingen har kunnat veta när domen skulle komma.

Uppmanar UD att agera

Annons

Amnesty har arbetat med och följt Chaabs fall genom åren efter att han greps. Nu kommer organisationen att på olika sätt försöka uppmärksamma det, och trycka på iranska myndigheter.

– Det är extremt oroande och domen betyder att det nu finns två svenska medborgare som sitter i Iran, dömda till döden, säger Maja Åberg, och syftar på läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som anklagas för samarbete med israelisk spiontjänst.

– Amnesty uppmanar svenska utrikesdepartementet att göra vad det kan, och gärna i samarbete med andra EU-länder som också har medborgare fängslade i Iran.

Liten rättssäkerhet i Iran

Det finns ytterst liten rättssäkerhet i Irans rättssystem, understryker Åberg. När det gäller just rättegångarna som leder till dödsstraff är risken väldigt stor att man inte får en rättvis rättegång.

– Vi ser att så kallade bekännelser som har framtvingats under tortyr används under rättegångar, och det är väldigt vanligt att människor blir torterade. Också att människor inte får tillgång till advokat eller den advokat som man själv har valt är vanligt, säger hon.

I Iran har minst 94 människor avrättats under januari och februari i år, enligt Amnesty.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons