Annons
Nyheter

Iran sparkas ut från FN-kommission

Iran • Publicerad 14 december 2022
En majoritet av medlemsländerna i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) röstade för att utesluta Iran. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

Iran utesluts ur FN:s kommission för kvinnors ställning (UNCSW) sedan 29 av medlemsländerna i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) röstat för USA:s resolution.

Åtta medlemsländer röstade emot, och 16 avstod från att rösta.

Annons

Uteslutningen, som börjar gälla med omedelbar verkan, motiveras med Irans mycket hårdhänta svar på de kvinnoledda protesterna som pågår i landet.

Resolutionen slår fast att det iranska ledarskapet "ständigt undergräver och i allt högre grad undertrycker kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, inklusive rätten till yttrande- och åsiktsfrihet, ofta med överdrivet våld".

Motståndare till resolutionen, däribland Kina och Ryssland, motiverade sin nejröst med att Iran valdes in i kommissionen och att en uteslutning "skapar ett farligt prejudikat".

USA:s vicepresident Kamala Harris meddelade i november att landet skulle verka för att utesluta Iran.

UNCSW:s medlemmar väljs av Ecosoc, som i sin tur utses av generalförsamlingen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons