Annons
Nyheter

Iran skickar inte ambassadör till Sverige

Iran tänker inte skicka sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige med onsdagens koranbränning i centrala Stockholm som motivering.
Det meddelar landets utrikesminister Hossein Amirabdollahian på Twitter.
Politik • Publicerad 2 juli 2023
Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.
Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

"Även om administrativa förfaranden för att utse en ny ambassadör till Sverige har avslutats har processen att skicka ut den (ambassadören) skjutits upp på grund av att den svenska regeringen har utfärdat ett tillstånd att vanhelga den heliga Koranen", sade Hossein Amirabdollahian på Twitter på söndagen.

Koranbränningen ägde rum utanför Stockholms moské på Södermalm.

Annons

Hojatullah Faghani ska ersätta Ahmad Masoumifar som blev landets ambassadör i Sverige 2020.

Utrikesministern ger inga uppgifter om hur länge åtgärden kommer att upprätthållas.

Kylig relation

Sveriges och Irans relation är sedan tidigare mycket kylig, bland annat sedan svenskiraniern Habib Chaab avrättades i Iran i maj och efter den svenska domen mot den iranska medborgaren Hamid Noury.

Han dömdes i Stockholm i fjol för mord och brott mot folkrätten i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran sommaren 1988. Iran har fördömt domen.

Ytterligare en svenskiranier är dömd till döden i Iran. Det är Ahmadreza Djalali, forkare på Karolinska institutet, som greps 2016 då han besökte sitt forna hemland.

Han anklagas för spioneri för Israels räkning. Tidpunkten för hans avrättning har skjutits upp flera gånger.

Fördömanden

Omvärlden, inklusive många länder i Mellanöstern, har fördömt den senaste koranbränningen i Stockholm. Flera länder har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av koranbränningen, däribland Kuwait, Marocko, Irak och Förenade arabemiraten.

I Iraks huvudstad Bagdad samlades demonstranter framför Sveriges ambassad i veckan i protest mot händelsen. I torsdags tog de sig för en kort stund in i ambassaden efter att ha stormat byggnaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons