Annons
Nyheter

Iran: Misstänkta fast efter flickförgiftningar

Efter en mystisk våg av förgiftningslarm i skolor har Iran nu kunnat gripa ett antal misstänkta, meddelar regimen i Teheran.
Iran • Publicerad 7 mars 2023
Studenter i Teheran. Arkivbild.
Studenter i Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Händelserna har stärkt den folkliga vrede mot kvinnoförtryck som redan skakat landet i ett antal månader. Förgiftningarna verkar riktade mot i synnerhet skolflickor, och har av många tolkats som en hårdför religiös hämndkampanj efter ropen på mer frihet och rättigheter för flickor och kvinnor.

Men i måndags gick Irans högste ledare Ali Khamenei ut och krävde att de ansvariga för dessa "oförlåtliga brott" måste jagas "utan nåd". Och bara ett dygn efteråt presenterar regeringen gripanden.

Annons

– Ett antal personer har gripits i fem provinser, och berörda myndigheter utreder detta till fullo, säger Majid Mirahmadi, högt uppsatt på inrikesdepartementet, i statlig tv.

Larmen om att någon form av giftiga ämnen spridits i skolor började komma i november. Sedan dess har över 5 000 elever över hela landet drabbats av symtom som varierat från andfåddhet till yrsel och illamående som krävt sjukhusvård.

Tillbuden började några månader efter den 22-åriga kurdiskan Mahsa Zhina Aminis död i häkte. Hon hade gripits för att inte ha burit slöja på "korrekt" vis, och fallet utlöste en protestvåg såväl inom landet som globalt mot den iranska regimen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons