Annons
Nyheter

Iran friger två fängslade fransmän

Iran • Publicerad 12 maj 2023
Demonstranter i Paris som håller upp porträtt på franska medborgare som fängslats i Iran. Arkivbild.
Demonstranter i Paris som håller upp porträtt på franska medborgare som fängslats i Iran. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Iran har släppt två franska medborgare som suttit fängslade av skilda anledningar, uppger den franska utrikesministern Catherine Colonna. De båda männen tillhör ett tjugotal utländska medborgare som frihetsberövats i landet.

Den ena mannen, en 64-årig resekonsult, greps i oktober förra året och dömdes till sex och ett halvt års fängelse med hänvisning till landets säkerhet. Den andre mannen, som är 37 år, greps i maj 2020 och dömdes senare till åtta års fängelse för spionage.

Annons

Båda männen har nekat till de brott som de anklagats för och har hungerstrejkat i protest.

Ytterligare fyra fransmän, som beskrivits som "gisslan" av franska utrikesdepartementet, hålls fortfarande fängslade av Iran. Colonna säger att myndigheterna är i kontakt med Iran för att försöka få dem frisläppta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons