Annons
Nyheter

Iran bygger nytt kärnkraftverk

Iran • Publicerad 3 december 2022
Irans i dag enda kärnkraftverk, Bushehr. Arkivbild.
Irans i dag enda kärnkraftverk, Bushehr. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran har påbörjat bygget av ett nytt kärnkraftverk, uppger landets atomenergimyndighet.

Kraftverket byggs i provinsen Khuzestan i sydvästra Iran och ska enligt planerna stå klart om åtta år. Kostnaden beräknas landa på uppemot motsvarande 20 miljarder kronor.

Annons

Verket, med namnet Karun, får en kärnenergikapacitet på 300 megawatt, betydligt mindre än Irans i dag enda kärnkraftverk, Bushehr, som har en kapacitet på 1 000 megawatt. Den anläggningen togs i bruk 2011.

Beskedet kommer mindre än två veckor efter att Iran uppgav att man nu har anrikat uran upp till 60 procent i anläggningen i Fordo.

En talesperson beskrev det som ett svar på att atomenergiorganet IAEA kritiserat Iran för att inspektörer inte får tillgång till atomforskningsplatserna.

Omvärlden har starka farhågor kring om Iran vill bygga kärnvapen. Ett ickespridningsavtal för atomteknik mellan Iran och omvärlden ligger numera på is. USA drog sig ur 2018, och sedan dess har försöken att förnya avtalet misslyckats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons