Annons
Nyheter

Irak blockar Telegram för "nationell säkerhet"

Iraks regering har beslutat att stänga den populära meddelandetjänsten Telegram över hela landet med hänvisning till den "nationella säkerheten".
Irak • Publicerad 6 augusti 2023
Meddelandetjänsten Telegram är mycket populär i Irak. Arkivbild.
Meddelandetjänsten Telegram är mycket populär i Irak. Arkivbild.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Meddelandetjänsten blockerades vid lunchtid på söndagen, men var fortfarande tillgänglig för de som använde sig av VPN-anslutningar.

Det irakiska kommunikationsdepartementet motiverar beslutet med "direktiv från högre myndigheter relaterade till nationell säkerhet". Avstängningen är enligt departementet nödvändig för att "skydda medborgarnas personuppgifter, vilka kränks av appen".

Annons

Telegram är mycket populär i Irak och används ofta som en propagandaplattform för grupper som är associerade med väpnade fraktioner och Iranvänliga politiska partier. Nu kritiserar de Iraks beslut och säger att det är ett försök att sätta munkavle på dem.

Iraks myndigheter kritiseras regelbundet av icke-statliga organisationer för att undergräva yttrandefriheten.

Telegram har tidigare också blockerats av flera andra länder. I april stängdes tjänsten av i Brasilien för att appen inte delat med sig data om nynazistiska grupper aktiva på plattformen. Beslutet hävdes dock två dagar senare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons