Annons
Nyheter

Investering i gig-bolag får LO att sura

Två LO-fack är ordentligt sura på det egna pensionsbolaget AMF för dess storinvestering i gig-bolaget Budbee som inte vill ha kollektivavtal.
Ekonomi • Publicerad 16 februari 2021
AMF får hård kritik för sin investering. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Transportbolaget Budbee saknar kollektivavtal och under­minerar därför enligt facken den svenska modellen. Att AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv, nyligen investerade en kvarts miljard kronor i bolaget upprör därför:

"AMF har allvarligt skadat sitt förtroende när det gäller att förvalta våra medlemmars pensioner", skriver Valle Karlsson och Tommy Wreeth, ordförande för Seko respektive Transport, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Annons

AMF:s existensberättigande hänger ihop med att fack och arbetsgivare tecknar kollektivavtal med tillhörande tjänstepensionsvillkor – pengar som förvaltas av AMF.

Vägrat avtal

"Vi tycker inte att det är okej att investera våra tjänstepensionspengar i företag som inte har kollektivavtal och dumpar villkoren på svensk arbetsmarknad", skriver fackbasarna.

– Vi har försökt få till kollektivavtal. Men de har väldigt tydligt vägrat teckna avtal. De sade att deras villkor var lika bra eller bättre, vilket vår granskning visar att de inte är, säger Tommy Wreeth till TT.

Budbee ger en annan bild:

"Våra löner ligger i linje med eller över de som finns i kollektivavtal. Vi har dessutom ett extra OB som inte finns i kollektivavtal. Det är också värt att nämna att alla våra terminalanställda har pension och försäkringar i enlighet med SAF-LO", skriver bolagets talesperson Simon Strindberg i ett mejl till TT.

Tomas Flodén på AMF har förståelse för fackens upprördhet, men säger samtidigt att pensionsbolaget arbetar för att förmå Budbee att röra sig i rätt riktning.

– Vi vet att transportbranschen har tuffa utmaningar, framför allt vad det gäller arbetsvillkor. Och det var vi medvetna om när vi gick in med den här investeringen. Samtidigt kan vi gå in i bolag som inte är i mål på alla punkter om vi känner att det är bolag som vill utvecklas åt rätt håll och som försöker ordna till det med schyssta arbetsvillkor. Och där känner vi att vi kan göra skillnad som den långsiktiga ägare vi är, säger Flodén.

"Vi är en relativt ung bransch, då är det inte konstigt att frågor ställs om våra arbetssätt", skriver Simon Strindberg.

"Köper inte snacket"

Kollektivavtal är inget absolut krav för AMF:s investeringar, men:

– Schyssta villkor och kollektivavtal är viktigt för oss, säger Flodén.

Annons

TT: Om bolaget inte ändrar sig, säg om ett år. Lämnar ni bolaget då?

– Det finns olika sätt att bedriva ägararbete på. Att lämna är den sista utvägen. Vi hoppas att kunna jobba ihop med de andra ägarna och med företagsledningen. Vi är trygga med att de kommer att röra sig åt rätt håll. De har redan visat att de är beredda att göra det, säger Flodén.

Men Transports ordförande Tommy Wreeth är skeptisk.

– Jag köper inte det där snacket om att de är på rätt väg med en massa fina policyer så länge de vägrar teckna kollektivavtal.

Motvind för facket

Facket jobbar i motvind vad gäller andra liknande gig-bolag. Ikea-kopplade Best Transport har liknande upplägg med mängder av underleverantörer, giggare, som inte har avtal och där chaufförer har vittnat om väldigt låga löner.

Tommy Wreeth skulle vilja ha en kollektivavtalsmodell där man når alla, bolaget liksom underleverantörerna, likt Taxi Stockholm där de som är knutna till taxibolagets växel även är kopplade till kollektivavtalet.

Parallellt är Transport på väg att träffa kollektivavtal med budföretaget Foodora, men parterna är fortfarande inte helt överens.

Fakta: AMF

AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar cirka 715 miljarder kronor åt cirka 4 miljoner kunder, varav majoriteten LO-arbetare med kollektivavtal i det privata näringslivet.

Fokus är kollektivavtalade tjänstepensioner.

Källa: AMF

Fakta: AMF

Uttrycket ”gig” är ett engelskt slangord för påhugg och har sitt ursprung i musikbranschen där musiker får sin lön direkt efter utfört jobb – sitt gig eller spelning.

Det har sedan några år börjat användas som ett begrepp för en flexibel arbetsmarknad som kännetecknas av korta och tillfälliga jobb eller där den som utför jobbet saknar anställning, ett slags frilansande.

Andra kända bolag med sådana upplägg är Uber, Best Transport och Foodora.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons