Annons
Nyheter

Interpol: Vilka är de döda kvinnorna?

Interpol ber allmänheten om hjälp med att identifiera kropparna av 22 kvinnor. Kvinnorna tros ha mördats i Belgien, Tyskland och Nederländerna under de senaste decennierna – men har hittills inte fått några namn.
Europa • Publicerad 10 maj 2023
Den internationella polisorganisationen Interpol ber om hjälp att identifiera 22 kvinnor som tros ha mördats i Belgien, Tyskland och Nederländerna de senaste decennierna.
Den internationella polisorganisationen Interpol ber om hjälp att identifiera 22 kvinnor som tros ha mördats i Belgien, Tyskland och Nederländerna de senaste decennierna.Foto: Interpol/AP

En t-shirt med texten "Sun, Surf, Sea", ett silverarmband och en blommig kjol. Det är några av de personliga tillhörigheter som avbildas på de foton som Interpol publicerar på sin hemsida. Tillhörigheter som har hittats på kvarlevorna av 22 kvinnor som tros ha mördats i Europa under de senaste decennierna – kvinnor som aldrig har identifierats.

I en ny operation med namnet "Identify me” samarbetar nu Interpol med fransk, nederländsk och tysk polis för att identifiera kropparna, som hittats i de tre länderna mellan 1976 och 2019.

"Små ledtrådar kan hjälpa"

Annons

Kvinnan som bar t-shirten hittades 1991 i en brunn i den belgiska staden Holsbeek. Hon tros ha varit mellan 30 och 55 år, och hennes tänder var i dåligt skick. När kroppen hittade bedömde polis att den hade legat i brunnen under två års tid – men kvinnan har aldrig identifierats.

Utöver bilder på personlig tillhörigheter har kvinnornas ansikten också rekonstruerats och platsen samt tidpunkten för när de hittades har offentliggjorts. Allt i hopp om att någon ska känna igen dem.

"Familjer, vänner, kollegor som kanske plötsligt har slutat se de här personerna skulle kunna ge oss information och små ledtrådar som kan hjälpa till att lösa fallen", säger Francois-Xavier Laurent, ansvarig för Interpols Dna-databaser, till AP.

"Kalla fall"

Polisen misstänker att de flesta av kvinnorna inte kommer från länderna de hittats i – vilket försvårar identifieringsprocessen. Vissa av kropparna visar också tecken på misshandel och svält, enligt Interpol.

Det äldsta fallet – som i operationen kallas "Flickan på parkeringsplatsen" – härrör från 1976. Då hittades kvarlevorna av en 13– 20-årig flicka vid en motorväg i Nederländerna. Den kropp som hittades senast upptäcktes i en park i Belgien i augusti 2019.

Samtliga dödsfall beskrivs som så kallade "kalla fall" – och det är första gången någonsin som Interpol publicerar en lista på oidentifierade offer i syfte att få information, skriver BBC.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons