Annons
Nyheter

Intern maktkamp när gängvåld skakar Södertälje

Efter tre mord på en vecka skakas Södertälje återigen av brutalt gängvåld.
En intern maktkamp inom det så kallade Södertäljenätverket tros ligga bakom, och avgående kommunalråd Boel Godner ser staden drabbas av ett tungt bakslag efter många års arbete mot organiserad brottslighet.
Brott • Publicerad 8 oktober 2022
Polis på plats efter att en man i 40-årsåldern skjutits ihjäl i stadsdelen Ronna i Södertälje den 1 oktober.
Polis på plats efter att en man i 40-årsåldern skjutits ihjäl i stadsdelen Ronna i Södertälje den 1 oktober.Foto: Christine Olsson/TT
Boel Godner (S) har varit kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan 2011, men väntas snart lämna över till moderaten Alexander Rosenberg. Arkivbild.
Boel Godner (S) har varit kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan 2011, men väntas snart lämna över till moderaten Alexander Rosenberg. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Polisens tekniker på plats efter torsdagens dödsskjutning i Saltskog i Södertälje.
Polisens tekniker på plats efter torsdagens dödsskjutning i Saltskog i Södertälje.Foto: Fredrik Persson/TT

En 19-årig man dödades och ytterligare en person skadades då någon öppnade eld i stadsdelen Saltskog i Södertälje i torsdags. Skjutningen var den femte på mindre än två veckor och innebar det tredje skjutvapenmordet inom loppet av en vecka i staden.

Boel Godner (S), som varit ordförande i kommunstyrelsen sedan 2011 men som snart väntas lämna över till Alexander Rosenberg (M), ser med ilska på vad som pågår.

Annons

– Det är förskräckliga, hänsynslösa dödsskjutningar som har skett. Ett svårt och hemskt bakslag i det enorma samarbetet mellan polis och kommun som ska leda till att mota bort den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

Mord på spelklubb

Innan Godner tog över som kommunalråd inträffade ett antal uppmärksammade mord med koppling till organiserad brottslighet i staden, bland annat en dödsskjutning på en spelklubb julen 2009 och mordet på två bröder på samma klubb sommaren 2010.

Men efter en uppmärksammad gängrättegång 2012, där flera personer i det så kallade Södertäljenätverket dömdes till livstid, lugnade det sig på gatorna och de senaste åren har kommunen snarare lyfts fram som ett exempel på hur god myndighetssamverkan kan stävja brottsligheten.

TT: Hur tungt känns det som nu sker efter det arbete ni lagt ned?

– Jag blir mest arg faktiskt. Riktigt arg. Sedan blir jag ledsen förstås, för de här unga människorna som slösar bort sina liv på värsta möjliga sätt.

Att det även denna gång rör sig om en konflikt inom den organiserade brottsligheten i Södertälje är uppenbart, säger hon.

– Men nu är det ännu mer hänsynslöst. Och det är yngre brottslingar.

Yngre driver på

Torbjörn Granström, kriminalreporter på Länstidningen i Södertälje, säger att det är falanger av det som tidigare kallades Södertäljenätverket som nu skjuter på varandra.

– Tidigare har man varit hyfsat överens om vilka som har ledarskapet och vilka ungefärliga regler som gäller. Men nu ser vi att det kommit mycket yngre personer in i detta och det har skett en splittring av det här nätverket, så de här smånätverken har blivit mer självständiga, säger han.

– Det drivs väldigt mycket av yngre personer, som är våldsdrivande i de här nätverken.

Annons

I grunden handlar det, som det nästan alltid gör, om en kamp om narkotikamarknaden. Men enligt Granström kan det även finnas olösta mord och upplevda oförrätter som eldar på konflikten.

Han delar Boel Godners uppfattning om att det på flera sätt är än mer gränslösa dåd som skakar staden denna gång. Han nämner mordet förra lördagen då en man i 40-årsåldern sköts ihjäl i Ronna, bara dagen efter ett annat skjutvapenmord i samma stadsdel.

– Det var fullt med poliser ute för att kyla ned läget, och man hade till och med drönare i luften, säger han.

– Det säger en hel del tycker jag. Man är inte ens rädd för polisen.

Bättre rustat

Men enligt Boel Godner är Södertälje betydligt bättre rustat i dag att hantera organiserad brottslighet i stort än för drygt tio år sedan. Hon lyfter bland annat betydande satsningar för att motverka korruption.

TT: Men hur kan ni som kommun arbeta i det akuta läget nu?

– I första hand handlar det om att skapa trygghet i de här bostadsområdena igen, det är det som man arbetar med de här dagarna. Sedan är det att återuppbygga känslan av trygghet som på många sätt byggts upp under de här förhållandevis lugna åren mellan 2012 och 2020.

Hon framhåller att "det goda samhället" måste kliva fram.

– Sedan måste staten tänka över hur lätt det är att få tag i vapen för unga människor. Nu har vi tonåringar med automatvapen som står och skjuter på varandra.

Fakta: Fem skottlossningar på två veckor

Fem skottlossningar har inträffat i Södertälje sedan den 23 september:

23 september: En man i 20-årsåldern skjuts i stadsdelen Saltskog vid 19.40. Mannen skadas allvarligt.

28 september: En man i 25-årsåldern skottskadas i stadsdelen Ronna. Larmet inkom vid 21-tiden. Skadan uppges inte vara livshotande.

30 september: En 19-årig man avlider efter att ha träffats med flera skott i Ronna. Händelsen inträffade vid 19-tiden.

1 oktober: En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i Ronna. Händelsen inträffar vid 19.40 i närheten av en skola. Polisen som befinner sig i området med anledning av mordet på 19-åringen är på plats inom några minuter.

6 oktober: Två personer skottskadas i Saltskog. Larmet inkom 18.15. Under kvällen bekräftar polisen att en 19-årig man har avlidit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons