Annons
Nyheter

Intensiva städryck kan förlänga livet

En positiv nyhet för alla som helst undviker gym och elljusspår:
Ett kort och intensivt städpass och en språngmarsch till bussen kan också förlänga livet.
Forskning • Publicerad 10 december 2022
Mer tryck i städningen kan ha stora hälsofördelar. Arkivbild.
Mer tryck i städningen kan ha stora hälsofördelar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är forskare vid University of Sydneys Charles Perkins Center i Australien som studerat kortpassens inverkan och funnit att någon minuts fysisk ansträngning, tre-fyra gånger om dagen, kan minska risken för tidig död, framför i hjärtkärlsjukdomar.

Studien är den första som mäter hälsofördelarna med korta men intensiva vardagsaktiviteter. Forskarna fann att tre-fyra sådana per dag kan ge upp till 49 procents minskning av dödsfall relaterade till hjärt-kärlsjukdom. Samma effekt noterades i en jämförande studie av en stor grupp personer som tränade i organiserad form. Med andra ord: Hälsofördelarna kan nås med såväl strukturerad träning som i vardagsaktiviteter med extra tryck.

Annons

– Det är helt enkelt bara att försöka öka intensiteten i de saker vi gör ändå. Som till exempel att städa huset – vilket kanske inte är det roligaste att göra – men som vi kan klara av snabbare, säger Cecilie Thøgersen-Ntoumani, professor i fysisk aktivitet och hälsa vid Syddansk universitet, till Ritzau.

Resultaten av studien har publicerats i Nature Medicine.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons