Annons
Nyheter

Inte fritt fram för skoterkörning

Att hyra snöskoter under sportlovsveckan kan vara kul. Men det gäller att ha koll på både körkortsregler och var man får köra.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2014
Foto: Solum, Stian Lysberg

– Och så ska man köra försiktigt och vara nykter, säger polisen Jan-Erik Eriksson.

För att det över huvud taget ska bli något skoteråkande på lovet bör du först kolla körkortet. Ett som togs före första januari 2000 funkar.

Annons

Har du ett nyare körkort än så, eller inget körkort alls, krävs ett särskilt förarbevis som man måste gå kurs och skriva prov för att få.

Den som nu fallit i gråt och insett att det inte blir någon skoterkörning i år kan sluta att läsa här. Men ni andra bör inte brista ut i vilt jubel. Det är nämligen inte fritt fram att åka var som helst.

– Egentligen får du inte köra någonstans, men det finns undantag, säger Jan-Erik Eriksson vid polisens länskommunikationscentral i Västernorrland.

Att köra på skogs- eller jordbruksmark är förbjudet om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skador. I fjällen är det säkrast att hålla sig på skoterleder. I naturreservat gäller särskilda regler och skidanläggningar är förstås inte platser för obehörig skoteråkning.

I övrigt då?

– Det är inte krav på hjälm, men det borde det vara. Och så är det 70 kilometer i timmen som gäller. Man får inte köra fortare, säger Eriksson.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons