Annons
Nyheter

Inget stöd till Turkiets tredje största parti

Turkiets tredje största parti blir utan statligt partistöd, efter en dom i turkisk domstol. Partiet, som är prokurdiskt, anklagas för att ha terroristkopplingar.
Turkiet • Publicerad 5 januari 2023
Anhängare till HDP vid firandet av kurdiska nyåret i Istanbul förra året. Arkivbild.
Anhängare till HDP vid firandet av kurdiska nyåret i Istanbul förra året. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Partiet HDP är det tredje största partiet i Turkiets parlament. I juni förra året blev det klart att landets författningsdomstol skulle pröva om partiet ska förbjudas på grund av påstådda kopplingar till PKK, den kurdiska gerillarörelsen som har terrorstämplats av EU och USA.

Nu har domstolen bestämt att det statliga finansiella stödet till partiet ska dras in. På tisdag ska domstolen pröva om partiet helt ska förbjudas innan parlamentsvalet, som väntas hållas i juni i år.

Annons

HDP förnekar påståendena och anklagar i sin tur regeringen för att kritisera partiet på grund av dess starka motstånd till president Recep Tayyip Erdogan.

HDP har länge varit en nagel i ögat på den allt mer auktoritäre presidenten och hans konservativa regeringsparti AKP. Tusentals partimedlemmar har de senaste åren dragits inför rätta anklagade för olika typer av terrorbrott. Partiet och många utomstående bedömare anser att hanteringen är en häxjakt och att anklagelserna i hög grad är politiskt motiverade.

Det statliga stödet är en viktig inkomstkälla för partiet inför parlamentsvalen. Enligt turkiska medier skulle det statliga stödet till partiet uppgå till 539 miljoner turkiska lira, motsvarande ungefär 300 miljoner svenska kronor.

En talesperson för HDP uppger för AFP att partiets enda inkomster nu är bidrag från medlemmar och sympatisörer.

Turkiets regering likställer i regel många andra kurdiska organisationer med PKK.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons