Annons
Nyheter

Inget samarbete mellan MP och M

Miljöpartiet har haft ett möte med Fredrik Reinfeldt men har inte förhandlat och har ingen uppgörelse med alliansen att presentera.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

– Vår uppfattning från mötet är att det inte finns något gemensamt samarbete att presentera, säger språkröret Peter Eriksson.

Enligt språkrören finns inga andra möten med Reinfeldt inplanerade.

Annons

– Vi avböjer möjligheten att bli formaliserat stödparti genom en bred uppgörelse med regeringen, säger Peter Eriksson.

Han tillade att det skulle innebära att Miljöpartiet måsta ta ansvar för regeringens hela politik.

– Vi kommer dock att arbeta konstruktivt i riksdagen på att hitta lösningar i enskilda sakfrågor.

– Fredrik Reinfeldts ambition är att till varje pris fortsätta att hålla ihop alliansen, säger Peter Eriksson,

Men Miljöpartiet säger sig vara berett att samarbeta med alliansen när det gäller integrationsfrågor.

Miljöpartiet är däremot intresserat av att göra upp med alliansregeringen om flykting- och asylpolitiken i syfte att hålla Sverigedemokraterna utanför de frågorna.

– Vi har ju gjort upp med de borgerliga om arbetskraftsinvandringen tidigare och vi är beredda att utöka det samarbetet till övriga invandringsfrågor, inklusive asyl- och flyktingpolitik, integration och medborgerliga rättigheter. Naturligtvis under förutsättning att vi blir överens om en politik som Miljöpartiet kan stå upp för, sade Maria Wetterstrand.

– Vi ser ett starkt nationellt intresse i att Sverige är ett öppet land och behåller en röst i världen när det gäller mänskliga rättigheter.

Något erbjudande om att ingå i en koalitionsregering fick inte Miljöpartiet. Samtidigt upprepade Wetterstrand att de anser att de inte har något mandat för att ingå i ett sådant samarbete.

Därtill är alliansen själv splittrad i frågan, enligt Peter Eriksson.

Annons

Syftet med att samarbeta med regeringen i asyl- och flyktingpolitik är dels att hålla Sverigedemokraterna utanför, dels att det blir mindre intressant för SD att använda andra politikområden för att vinna fördelar just i asyl- och flyktingfrågor.

Enligt Peter Eriksson så anser MP att det rödgröna samarbetet bör fortsätta. Något beslut om en gemensam budgetmotion har dock inte fattats.

– Det är först om ett tag man kommer att kunna se tydligt hur det samarbetet kommer fortsätta, sade han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons