Annons
Nyheter

Ingen torabränning utanför Israels ambassad

Mannen som tänkt bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm på lördagen valde att inte bränna de religiösa skrifterna.
Inrikes • Publicerad 15 juli 2023
Den person som har fått tillstånd av polisen till en allmän sammankomst för att bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad på lördagen valde att inte bränna böckerna utan att hålla en manifestation.
Den person som har fått tillstånd av polisen till en allmän sammankomst för att bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad på lördagen valde att inte bränna böckerna utan att hålla en manifestation.Foto: Magnus Lejhall/TT

Mannen höll i stället en lugn manifestation om att inte bränna heliga skrifter, enligt TT:s fotograf på plats.

– Det är mot koranen att bränna och jag kommer inte att bränna. Ingen ska göra det, sade mannen.

Annons

Mannens planerade aktion har väckt stor uppmärksamhet internationellt, bland annat i Israel.

Såväl Israels president Isaac Herzog som Judiska världskongressen har fördömt aktionen på förhand.

"Som Israels president fördömde jag bränningen av Koranen, som är helig för muslimer världen över, och jag är nu förkrossad över att samma öde väntar den hebreiska bibeln, det judiska folkets heliga bok", sade president Isaac Herzog, och kallar planerna för ett uttryck för "rent hat", enligt The Times of Israel.

Judiska världskongressen beskrev också händelsen som "hatisk".

Också svenska Judiska Centralrådet fördömde planerna.

"Judiska Centralrådet fortsätter att fördöma missbruk av yttrandefriheten som sker med syftet att så hat i samhället. Att bränna heliga böcker, vare sig det är Koranen, Toran eller Nya Testamentet, är hatiska handlingar som vi uppfattar som direkta hot mot de samhällen som värdesätter dem", skrev rådet i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons