Annons
Nyheter

Nya Zeeland inför livstids rökstopp för unga

Nya Zeeland har klubbat igenom en ny lag för att fasa ut tobaksrökning, genom att införa ett förbud för ungdomar att köpa cigaretter.
Förbudet ska sedan gälla hela deras liv.
Nya Zeeland • Publicerad 14 december 2022
Nya Zeelands unga ska aldrig få köpa cigaretter, enligt en ny lag. Arkivbild.
Nya Zeelands unga ska aldrig få köpa cigaretter, enligt en ny lag. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Ingen tobak får säljas till någon som är född efter den 1 januari 2009, ens i framtiden, enligt den nya lagen. Det innebär att åldersgränsen för att köpa cigaretter kommer att fortsätta stiga, och att någon som vill köpa cigaretter om 50 år kommer att behöva visa legitimation som visar att de är minst 63 år gamla.

Landets hälsomyndigheter hoppas dock att rökningen har försvunnit långt tidigare än så. Målet är att Nya Zeeland ska vara rökfritt redan 2025.

Färre återförsäljare

Annons

Den nya lagen slår också fast att antalet tobaksåterförsäljare ska minska från 6 000 till 600 och att mängden nikotin i röktobak ska minska.

– Det finns ingen bra anledning att tillåta försäljning av en produkt som dödar hälften av människorna som använder den, säger Ayesha Verrall, biträdande hälsominister i Nya Zeeland, i parlamentet.

Enligt henne kommer vården att spara miljarder dollar på att slippa behandla sjukdomsfall som orsakats av rökning.

Befarar svart marknad

Parlamentsledamöterna röstade enligt sina partiers linjer och lagen godkändes med 76 röster mot 43.

Det konservativa partiet ACT motsätter sig lagen och hävdar att många småbutiker kommer att tvingas slå igen då de inte längre kan sälja cigaretter. Enligt partiets vice ordförande Brooke van Velden kommer förbudet även att skapa en svart marknad.

Lagen omfattar inte e-cigaretter som redan är mer populärt än mer traditionell rökning i Nya Zeeland.

I november rapporterade den nyzeeländska statistikbyrån att 8 procent av landets vuxna röker, en halvering från 16 procent för tio år sedan. 8,3 procent av de vuxna röker e-cigaretter dagligen, vilket är en ökning från mindre än 1 procent för sex år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons